Homepage: Nieuws

Nieuw verschenen titels: November 2005

Titelinformatie:

DauwdiefDAUWDIEF - De Kronieken van de Raven 1 - James Barclay
2005: Amsterdam: Uitgeverij M, 463pag., 24cm, ISBN 90-225-4293-9
In het door oorlogen verscheurde Balaia, verhuurt een groep zwaardvechters zich aan de hoogste bieder. Zij noemen zichzelf: De Raven en zijn alleen trouw aan zichzelf en hun erecode. Maar waarom vechten ze dan voor het Duistere College van Magie? Ze gaan op zoek naar de plek waar Dauwdief, een spreuk die het eind van de wereld kan betenen, is verborgen. Zes mensen en twee elfen beleven bizarre avonturen vol magie, humor en onverwachte wendingen.

Wie is Lou Sciortino? / Ottavio CappellaniWIE IS LOU SCIORTINO? - Ottavio Cappellani
2005, Amsterdam: Em. Quirido's, 231pag., 20cm, ISBN 90-214-5646-X
Lou Sciortino heeft een probleem. Zijn Siciliaanse opa, de belangrijkste maffiabaas in Los Angeles, wil dat zijn kleinzoon als een nette jongen opgroeit. Hij mag uitsluitend familiegeld witwassen in zijn productiemaatschappij van B-films, Starship Movies. Als een concurrent een bom plaatst in Lou's kantoor, stuurt opa hem naar Sicilië, want nette jongens voeren geen maffiaoorlog. Ome Sal, de elegante maffiabaas van het dorp, verwelkomt Lou terug in de veilige boezem van de famiglia. Dan wordt een bevriend politieman vermoord. Ome Sal draagt Lou op de belangrijkste verdachte, een populaire gast op de familiebarbecue, na te trekken. Ingeklemd tussen de famiglia, de maffiaoorlog van opa en de bizarre dorpsperikelen trekt Lou zijn eigen plan.

24: Trojaans Paard / Marc CerasiniTROJAANS PAARD - 24 / Marc Cerasini
2005, Houten: Van Holkema & Warendorf, 261pag., ISBN 90-269-8531-2
Een machtige wereldleider is een van de genodigden tijdens een belangrijke ceremonie in Hollywood. Iedereen van betekenis zit in de zaal en de plechtigheid wordt over de hele wereld uitgezonden. Maar iemand heeft geknoeid met de beveiliging waardoor het Chamberlain Auditorium in Los Angeles zal veranderen in een gruwelijk slachthuis. Wanneer de cyberafdelong van de CTU een alarmerend online 'Trojaans paard' ontdekt, wordt Special Agent Jack Bauer ingeschakeld. Hij heeft minder dan vierentwintig uur om te voorkomen dat de samenzweerders op een onvoorstelbare manier dood en verderf zaaien - een live uitgezonden bloedbar om een buitenlandse regering ten val te brengen en miljoenen Amerikaanse gezinnen doodsangst aan te jagen. Het aftellen is begonnen...

Rood - De Cirkel 2 / Ted DekkerROOD De heroïsche bevrijding - De Cirkel 2 / Ted Dekker
2005, Sliedrecht: Librion, 407pag., ISBN 90-5290-014-0
Minder dan een maand geleden was Thomas Hunter nog een mislukte schrijver die koffie verkocht in een Java Hut in Denver. Nu wordt hij zich steeds meer bewust van zijn verantwoordelijkheid om in heroïsche pogingen twee werelden te redden. Hij komt tot de rampzalige ontdekking dat hij eraan meegewerkt heeft dat de dood in beide werelden wordt ontketend. Nu moet hij uitvinden hoe hij dit kwaad kan overwinnen en tegelijkertijd zijn grote liefde kan redden. Of hij nu vergadert met wereldleiders in de ene wereld of een kleine strijdgroep aanvoert in de woestijnen van de andere wereld - Thomas is vastbesloten om de geschiedenis van beide werelden te vernaderen, of om alles op te offeren bij zijn pogingen daartoe.

Terug naar Coal Run / Tawni O'DellTERUG NAAR COAL RUN - Tawni O'Dell
2005, Amsterdam: Sijthoff, 398pag., ISBN 90-245-5463-2
Na een verblijf van meer dan vijftien jaar in Florida, keert Ivan Zoschenko terug naar zijn geboorteplaats, een voormalig mijnstadje in het westen van Pennsylvinia. Zijn komst valt samen met de aanstaande vrijlating van zijn oud-klasgenoot Reese Raynor, die achttien jaar gevangen heeft gezeten. Ivan ziet ertegen op om naar huis terug te keren; hij heeft de herinneringen aan de mijnexplosie waarbij zijn vader omkwam maar al te graag achter zich gelaten. Bovendien zit hij niet te wachten op de reacties van de lokale bevolking op het bizarre ongeluk dat zijn carrière als proffootballer abrubt beëindigde. De week rond Reeses vrijlating is in alle opzichten de belangrijkste week in Ivans leven. Hij moet eindelijk de geheimen uit zijn verleden onder ogen zien.

Spiegelbeeld - Charmed 9 / Diana L. GallagherSPIEGELBEELD - Charmed - Diana L. Gallagher
2005, Haarlem: Big Balloon Publishers, 255pag., ISBN 90-5425-099-2
vert.van: Charmed: Mirror Image (New York: Simon & Schuster, 2003), vert.uit het Engels: De Taalscholver

Gestolen goed / Carol & Mary Higgins ClarkGESTOLEN GOED - Mary Higgins Clark & Carol Higgins Clark
2005, Amsterdam: Sijthoff, 176pag., 21cm, ISBN 90-245-5356-3
De detectives Alvirah Meehan en Regan Reilly slaan de handen ineen om een winterse zaak op te lossen. Deze keer moeten ze een prachtige, twaalf meter hoge dennenboom opsporen die op weg naar het Rockefeller Center in New York spoorloos is verdwenen. Wat ze niet weten is dat aan een van de takken een fortuin aan diamanten hangt. Packy Noonan, een oplichter, heeft ze daar twaalf jaar eerder verborgen. Hij is net weer op vrije voeten en wil zo snel mogelijk zijn buit terug...

Therapie / Jonathan KellermanTHERAPIE : Een Alex Delaware thriller - Jonathan Kellerman
2005, Amsterdam: Sijthoff, 383pag., 23cm, ISBN 90-245-5256-7
In de heuvels van Los Angeles wordt een auto gevonden met een jong stel erin. Allebei zijn ze vermoord moet een kogel door het hoofd. Bij haar is ook nog eens een metalen stang door het hart gedreven. Rechercheur Milo Sturgis beseft dat deze zaak op het terrein van zijn vriend komt, de psycholoog Alex Delaware. Het is het terrein van de menselijke geest - complex, geheimzinnig en met een angstaanjagende neiging tot het kwaad. Delaware volgt een pad dat leidt naar een bekende psychiater en naar meer koelbloedige moorden. Naar hebzucht en bedrog.

Romanitas / Sophia McDougallROMANITAS - Sophie McDougall
2005, Amsterdam: Uitgeverij M, 479pag., ISBN 90-225-4303-X
Marcus Novius Faustus erfgenaam van de keizerlijke troon rouwt om zijn ouders, die om het leven zijn gekomen bij een tragisch ongeluk. Dan ontdekt hij dat hun dood geen ongeluk was en dat leden van de keizerlijke familie ook hem voorgoed het zwijgen willen opleggen. Hij vermomt zich en vlucht halsoverkop uit Rome.
Intussen probeert Una, een ontsnapte slavin, haar broer Sulien te bevrijden die vastzit op een gevangenisschip in de haven van Londen. Ze slaagt erin hem los te krijgen en samen ze vluchten ze naar Gallië, op zoek naar een beter leven. Op een rommelmarkt in Gallië ontmoeten Una, Sulien en Marcus elkaar bij toeval. Samen beginnen ze aan een gevaarlijke tocht die het Rijk voorgoed zal veranderen.

Het verloren meer / Phillip MargolonHET VERLOREN MEER - Phillip Margolin
2005, Amsterdam: De Boekerij, 336pag., ISBN 90-225-4336-6
Twintig jaar geleden was Vanessa Kohler getuige van een gruwelijke moord. Congreslid Eric Rice werd koelbloedig afgeslacht nadat hij het bestaan van een ultrageheim, militair moordcommando had ontdekt. Dit commando werd geleid door Vanessa's vader, de vermeende oorlogsheld generaal Morris Wingate. Toen Vanessa dreigde zijn duistere geheimen openbaar te maken, sloot Wingate haar op in een inrichting. Nu, vele jaren later, ontdekt Vanessa dat haar doodgewaande ex Carl nog in leven is. Hij  maakte ooit deel uit van het commando, totdat hij door Wingate werd verraden. Samen hopen Vanessa en Carl hem te kunnen ontmaskeren. Ze roepen daarbij de hulp in van advocate Ami Vergano. Maar Ami weet niet wie en wat ze moet geloven...

Des Magiërs leerling / Juliet MarillierDES MAGIËRS LEERLING - De Kronieken van Bridei boek 1 - Juliet Marillier
2005, Amsterdam: Luitingh Fantasy, 591pag., ISBN 90-245-5106-4
Al op heel jonge leeftijd lijkt de toekomst van de koningszoon Bridei vast te staan, als zijn scholing wordt toevertrouwd aan een machtige magiër, de druïde Broichan. Ver weg van huis en haard, in een stille uithoek van zijn wereld, wordt Bridei onderwezen in de krijgskunst en de aloude geheumen van het druïdenschap. Wat Bridei niet weet, is dat Broichan zitting heeft in een geheime raad van ouderen, die verregaande plannen met hem heeft. Het lot wil anders. Bridei toekomstverwachting, en die van zijn beschermheren, neemt een onverwachte wending als hij op een gruwelijk koude winternacht een te vondeling gelegde baby uit de vrieskou redt. De komst van het meisje, Tuala, een halfmens, zet een streep door de plannen die Broichan met Bridei heeft, want tussen de jongen en het meisje ontstaat een hechte band. Dat beseffen ook de tegenkrachten - van wie sommigen niets menselijks hebben - die in het door oorlogen verdeelde koninkrijk samenzweren om Broichans plannen met Bridei te dwarsbomen.

Orcs 2 : Keizerin van het DuisterKEIZERIN VAN HET DUISTER  - Stan Nicholls
2005, Amsterdam: Luitingh Fantasy, 256pag., ISBN 90-245-5288-5
Oorlogen hebben een chaos gecreërd in het land Maras-Dantia. Terwijl de legers zich verzamelen en de magie langzaam wegsijpelt uit het land, zijn de orc Struyk en zijn strijdgenoten voor iedereen op de vlucht: voor de orcs die Jennesta achter hen aan heeft gestuurd en voor de mensen die elke orc vermoorden zodra ze die in zicht krijgen. Struyks zoektocht naar de artefacten die de toekomst van de orcs en, als ze het maar wisten, de andere oude en nieuwe rassen in Maras-Dantia moet veiligstellen, is nog nooit zo dringend of moeilijk geweest. Terwijl het net zich sluit en zijn soldaten één voor één sneuvelen door vijanden die ze zich in hun meest angstaanjagende nachtmerries nog niet hadden voorgesteld, dringt de tijd voor Struyk, voor alle orcs en voor Maras-Dantia.

De Zoon van Zomerstenen - Vuurbrenger 3 / Meredith Ann PierceDE ZOON VAN ZOMERSTENEN - Vuurbrenger 3 - Meredith Ann Pierce
2005, Amsterdam: Luitingh Fantasy, 270pag., ISBN 90-245-5132-3
Alyan zoon-van-Korr, de Duistere Maan, de Vuurbrenger. Hij is de jongste prins die de eenhoorns ooit hebben gehad, voorbestemd om hun vijanden te verslaan en het volk terug te leiden naar hun voorouderlijk thuis. Maar een geheim kwelt Yans vader, de koning - een geheim zo zwart dat het de Vuurbrenger en de voorspelling kan vernietigenb. Als Korr met zijn laatste adem zijn zoon de waarheid vertelt, draagt hij zijn zware last over en staat Yan voor een onmogelijke keuze. Ofwel hij moet Tek afzweren, zijn geliefde levensgezel, en in ballingschap gaan, zoals zijn vader. Ofwel hij moet terugkeren naar het volk en de gevolgen dragen van de daden van zijn vader en die van hemzelf...

Moordende druk / Michael RidpathMOORDENDE DRUK - Alex Calder 1 - Michael Ridpath
2005, Van Holkema & Warendorf, 360pag., 23cm, ISBN 90-269-8476-6
Ex-gevechtpiloot Alex Calder is een succesvolle handelaar bij een investeringsbank in London. Wanneer zijn collega Jeffifer Tan dood wordt aangetroffen, verlaat hij Londen en begint een vliegschool. Een jaar later krijgt Alex bezoek van een oud-collega die vermoedt dat Jennifer is vermoord. De volgende dag is ook deze man dood. Alex gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van een internationaal financieel complot. Hierdoor brengt Alex niet alleen de toekomst van de investeringsbank in gevaar, maar ook zijn eigen leven.
De verraders / Harold RobbinsDE VERRADERS - Harold Robbins
2005, Amsterdam: De Boekerij, 320pag., ISBN 90-225-4341-2
De hand van God / Tomas RossDE HAND VAN GOD - Tomas Ross
2005, Amsterdam: Cargo, 397pag., 22cm, ISBN 90-234-1843-3
In Antwerpen overlegt een groep mensen. Hun codenaam: De hand van God. Hun missie: De dood van Ayaan Hirsi Ali. 2 november 2004: In een brief op het lijk van Theo van Gogh kondingt zijn moordenaar, Mahammed B., de moord op Ayaan Hirsi Ali aan. 10 november 2004: In een woning in het Haagse Laakkwartier worden aanwijzingen gevinden dat Mohammed B. contacten onderhield met een islamitische beweging, de zogenaamde Hofstadgroep. 31 december 2004: Tijdens het vuurwerk van oudjaarsnacht wordt een aanslag op de zwaarbewaakte Ayaan Hirsi Ali verijdeld. 11 juli 2005: In Nederland begint het proces tegen Mohammed B.
Harry Potter en de Halfbloedprins / J.K. RowlingHARRY POTTER & DE HALFBLOEDPRINS - Harry Potter 6 - J.K. Rowling
2005, Amsterdam: De Harmonie / Antwerpen: Standaard, 490pag., ISBN 90-6169-767-0

Krachtstrijd / Chris RyanKRACHTSTRIJD - Chris Ryan
2005, Amsterdam: De Boekerij, 350pag., 22cm, ISBN 90-225-4213-0
Eén blackout - en drie grote steden worden getroffen. Niemand eist het incident op. De angst voor een terroristische aanval is groot - maar waar komt de dreiging vandaan? Josh Harding is een geharde SAS-soldaat, die het niet zo nauw neemt met de regels. In de nasleep van de black-out reist hij naar de Verenigde Staten, in het spoor van een stel computerhackers die erop uit zijn om hun fortuin te maken. Zij weten immers hoe ze de stroom van de Westerse wereld kunnen controleren. Maar deze informatie is voor anderen ook interessant, en zij zijn in staat om elke prijs te betalen...

De beproeving van de Jedi / Star WarsDE BEPROEVING VAN DE JEDI  - Star Wars - David Sherman & Dan Cragg
2005, Amsterdam: Uitgeverij M, 287pag., ISBN 90-225-4314-5

 

Nachtkind - Wicca 15 / Cate TiernanNACHTKIND - Wicca 15 - Cate Tiernan
2005, Amsterdam: Uitgeverij M, 335pag., ISBN 90-225-4317-X
Maak kennis met Moira Byrne, dochter van een wonderknd... net als haar leven op instorten staat.

Verschenen in november:

Voortvluchtig / Karin Alvtegen
uit het Zweeds vert. door Pim Lukkenaer
4e dr. - Breda : De Geus, cop. 2005. - 253 p. ; 21 cm
Vert. van: Saknad. - Stockholm : Legenda/Natur och Kultur, 2000.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2002.
ISBN 90-445-0755-9 geb. : € 17.90
NUR 305 Literaire thriller
NUR 332 Thriller

Hemel zonder engelen / Virginia Andrews
[vert. uit het Engels door Parma van Loon]
Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 432 p. ; 18 cm. - (De Casteel-serie ; [1])
Vert. van: Heaven. - New York : Pocket Books, 1985.
Oorspr. Nederlandse uitg.: Baarn : De Kern, 1985.
ISBN 90-245-5721-6 : € 7.98

Ontmaskerd / Pieter Aspe
[2e dr.]. - Antwerpen : Manteau ; Amsterdam : De Boekerij [distr.], cop. 2005. - 292 p. ; 22 cm
1e dr.: 2005.
ISBN 90-223-1941-5 geb.
ISBN 90-223-1897-4 pbk.
Pbk. : € 18.95
NUR 330 Spannende boeken algemeen

Nachtreizigers / David Baldacci
[vert. uit het Engels: Rie Neehus]
Utrecht [etc.] : Zwarte Beertjes, cop. 2005. - 251 p. ; 18 cm. - (Zwarte beertjes ; 3276)
Vert. van: The Christmas train. - Columbus Rose, cop. 2002.
Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Bruna, 2002.
ISBN 90-461-1159-8 : € 7.95
NUR 312 Pockets populaire fictie

Nephila's netwerk / Marelle Boersma
Arnhem : Ellessy Crime, cop. 2005. - 413 p. ; 20 cm
ISBN 90-76968-47-0 : € 19.95

Ien foar de wraak : misdiedroman / Joop Boomsma
2e print. - Leeuwarden/Ljouwert : Friese Pers Boekerij, 2005. - 128 p. ; 18 cm. - (Merkel Rige)
1e dr.: Drachten [etc.] : Osinga, 1988.
ISBN 90-330-0545-X : € 8.75
NUR 524 Fries

De elfenkoningin van Shannara / Terry Brooks
[vert. uit het Engels Frans Hille]
3e dr. - Amsterdam : Uitgeverij M, 2005. - 344 p. : krt. ; 22 cm. - (Het erfgoed van Shannara ; dl. 3)
Vert. van: The elfqueen of Shannara. - New York : Ballantine Books, 1992. - (The heritage of Shannara ; b. 3).
1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Het Spectrum, 1994. - (Fantasy-reeks).
ISBN 90-225-4141-X geb. : € 17.50
NUR 334 Fantasy

De Da Vinci code / Dan Brown
[vert. uit het Engels: Josephine Ruitenberg]
39e dr. - Amsterdam : Luitingh, 2005. - 429 p. : ill. ; 23 cm
Vert. van: The Da Vinci code. - Cop. 2003.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 2004.
ISBN 90-245-4800-4 : € 19.95
NUR 332 Thriller

Het Juvenalis dilemma / Dan Brown
[vert. uit het Engels: Josephine Ruitenberg]
14e dr. - Amsterdam : Luitingh, 2005. - 365 p. ; 23 cm
Vert. van: Digital fortress. - New York : St. Martin's Press, cop. 1998.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2004.
ISBN 90-245-5302-4 : € 19.95
NUR 305 Literaire thriller

Wie is Lou Sciortino? / Ottavio Cappellani
vert. [uit het Italiaans] door Leen Van Den Broucke & Elke Parsa
Amsterdam : Querido, 2005. - 231 p. ; 20 cm
Vert. van: Chi e` Lou Sciortino? - Vicenza : Neri Pozza, 2004.
ISBN 90-214-5646-X : € 17.95
NUR 302 Vertaalde literaire roman, novelle

Voltreffer / Lee Child
[vert. uit het Engels: Jan Pott]
2e dr. - Amsterdam : Luitingh, 2005. - 351 p. ; 23 cm
Vert. van: One shot. - London [etc.] : Bantam Press, 2005.
Omslag vermeldt: Jack Reacher thriller.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2005.
ISBN 90-245-4408-4 : € 18.95
NUR 332 Thriller

Uitstel van executie / Tom Clancy
[vert. uit het Engels Hugo Kuipers ... et al.]
Utrecht : Bruna, cop. 2005. - 1032 p. ; 22 cm
Vert. van: Executive orders. - New York : Putnam, cop. 1996.
Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Bruna, 1997.
ISBN 90-229-8999-2 : € 15.-
NUR 332 Thriller

Diagnose / Robin Cook
[vert. uit het Engels Hugo Kuipers]
Utrecht : Bruna, cop. 2005. - 421 p. ; 24 cm
Vert. van: Marker. - Cop. 2005.
ISBN 90-229-9119-9 : € 19.95
NUR 332 Thriller

De brandhaard / Patricia Cornwell
[vert. uit het Engels: Carla Benink]
5e [i.e. 6e] dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 317 p. ; 18 cm
Vert. van: Point of origin. - New York : Putnam, cop. 1998.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1998.
ISBN 90-245-5382-2 : € 7.98

Operatie ijsberg / Clive Cussler
[vert. uit het Engels: Ruth Lieberthaler]
Utrecht [etc.] : Zwarte Beertjes, cop. 2005. - 271 p. ; 18 cm. - (Zwarte beertjes ; 2662)
Vert. van: Iceberg. - New York : Pocket Books, 1975.
Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Bruna, 1995.
ISBN 90-461-1160-1 : € 8.95
NUR 313 Pockets spanning

De klip / Linda Davies
[vert. uit het Engels: Annoesjka Oostindie¨r]
2e dr. - Amsterdam : Sijthoff, 2005. - 398 p. ; 23 cm
Vert. van: Final settlement. - Cop. 2004.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2005.
ISBN 90-245-5065-3 : € 17.95
NUR 330 Spannende boeken algemeen

Terug naar Coal Run / Tawni O'Dell
[vert. uit het Engels: Mieke Trouw-Luyckx]
Amsterdam : Sijthoff, cop. 2005. - 397 p. ; 23 cm
Vert. van: Coal Run. - New York : Viking, 2004.
ISBN 90-245-5463-2 : € 19.90
NUR 302 Vertaalde literaire roman, novelle

De runen van Aarde / Stephen Donaldson
[vert. uit het Engels: Annemarie Lodewijk]
Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 735 p. : krt. ; 23 cm. - (De laatste kronieken van Thomas Covenant ; 1e kroniek)
Vert. van: The runes of the earth. - New York : Putnam, cop. 2004. - (The last chronicles of Thomas Covenant ; b. 1).
ISBN 90-245-5205-2 : € 19.95
NUR 334 Fantasy

De bewoonde wereld / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar
11e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 317 p. ; 20 cm
Vert. van: Land of the living. - London : Joseph, 2002.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2002.
ISBN 90-414-0900-9 : € 12.50

Bezeten van mij / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Molly van Gelder en Gideon den Tex
38e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 319 p. ; 20 cm
39e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 319 p. ; 20 cm
Vert. van: Killing me softly. - London : Joseph, 1999.
1e dr. Nederlandse uitg.: 1999.
ISBN 90-414-0605-0 : € 12.50

Het geheugenspel / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Gideon den Tex
51e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 334 p. ; 20 cm
52e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 334 p. ; 20 cm
Vert. van: The memory game. - London : Heinemann, 1997.
1e dr. Nederlandse uitg.: 1997.
ISBN 90-414-0532-1 : € 12.50

De rode kamer / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar
21e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 351 p. ; 20 cm
22e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 351 p. ; 20 cm
23e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 351 p. ; 20 cm
24e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 351 p. ; 20 cm
Vert. van: The red room. - London : Joseph, 2001.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2001.
ISBN 90-414-0819-3 : € 12.50

Vang me als ik val / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar
2e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 301 p. ; 22 cm
Vert. van: Catch me when I fall. - London : Joseph, cop. 2005.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2005.
ISBN 90-414-0865-7 geb.
ISBN 90-414-0850-9 pbk.
€ 24.95 (geb.) ; € 19.95 (pbk.)

Het veilige huis / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Gideon den Tex
51e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 319 p. ; 20 cm
Vert. van: The safe house. - London : Joseph, cop. 1998.
1e dr. Nederlandse uitg.: 1998.
ISBN 90-414-0415-5 : € 12.50

De verborgen glimlach / Nicci French
vert. [uit het Engels] door Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar
11e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 300 p. ; 22 cm
12e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 300 p. ; 22 cm
Vert. van: Secret smile. - London : Joseph, cop. 2003.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2003.
ISBN 90-414-0745-6 geb.
ISBN 90-414-0743-X pbk.
Pbk. : € 19.95

De Orde / Paul Goeken
Utrecht : Bruna, cop. 2005. - 307 p. ; 24 cm
ISBN 90-229-8995-X : € 17.95
NUR 332 Thriller

De bloedbroederschap : de derde wet van de magie / Terry Goodkind
[vert. uit het Engels: Alistair Schuchart ... et al. ; krt.: Terry Goodkind]
8e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 636 p. : krt. ; 22 cm. - (De wetten van de magie)
Vert. van: Blood of the fold. - New York : Tor, cop. 1996. - (The sword of truth ; b. 3) (Tor fantasy).
Oorspr. titel: De derde wet van de magie. - Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1998.
ISBN 90-245-5742-9 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

Ketenvuur : de negende wet van de magie / Terry Goodkind
[vert. uit het Engels: Emmy van Beest ... et al.]
Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 749 p. : krt. ; 23 cm
Vert. van: Chainfire. - New York : Tor Books, 2005.
ISBN 90-245-5401-2 : € 24.95
NUR 334 Fantasy

Steen der tranen : de tweede wet van de magie / Terry Goodkind
vert. [uit het Engels] door Max Schuchart ; [krt.: Terry Goodkind]
7e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 876 p. : ill. ; 22 cm. - (De wetten van de magie)
Vert. van: Stone of tears. - New York : TOR, cop. 1995. - (The sword of truth ; b. 2) (Tor fantasy).
Oorspr. titel: De tweede wet van de magie. - Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1996.
ISBN 90-245-5732-1 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

Tempel der winden : de vierde wet van de magie / Terry Goodkind
[vert. uit het Engels: Josephine Ruitenberg ; krt.: Terry Goodkind]
8e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 735 p. : krt. ; 22 cm. - (De wetten van de magie)
Vert. van: Temple of the winds. - New York : Tor Books, 1997. - (The sword of truth ; b. 4) (Tor fantasy).
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1998.
ISBN 90-245-5752-6 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

Het zwaard van de waarheid : de eerste wet van de magie / Terry Goodkind
vert. [uit het Engels] door Max Schuchart ; [krt.: Terry Goodkind]
12e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 784 p. : krt. ; 22 cm. - (De wetten van de magie)
Vert. van: Wizard's first rule. - New York : Tor Book, 1994. - (The sword of truth ; b. 1) (Tor fantasy).
Oorspr. titel: De eerste wet van de magie. - Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1995.
ISBN 90-245-5722-4 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

De Hannibal Lecter omnibus / Thomas Harris
[vert. uit het Engels: Henny van Gulik ... et al.]
Amsterdam : Luitingh, cop. 2005. - 983 p. ; 23 cm
Bevat: Red dragon. - Vert. van: Red dragon. - London: Bodley Head, 1981. - Oorspr. titel: Rode draak. - Utrecht : Bruna, 1983 ; De schreeuw van het lam. - Vert. van: The silence of the lambs. - London : Heinemann, 1989. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Luitingh, 1989 ; Hannibal. - Vert. van: Hannibal. - London : Heinemann, 1999. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1999.
ISBN 90-245-5503-5 : € 19.95

Het land van de echo's / Daniel Hecht
[vert. uit het Engels: Robert Vernooy]
3e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 431 p. ; 18 cm
Vert. van: Land of echoes. - New York : Bloomsbury, 2004.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luiting . 2004.
ISBN 90-245-5691-0 : € 7.98

De redder / Dee Henderson
[vert. uit het Engels: Heleen Wubs]
Heerenveen : Barnabas, cop. 2005. - 286 p. ; 21 cm. - (O'Malley-serie ; dl. 6)
Vert. van: The rescuer. - Sisters, OR : Multnomah, 2003.
ISBN 90-8520-017-2 : € 19.95
NUR 330 Spannende boeken algemeen

Wulffers en de zaak van... het galgenmaal / Dick van den Heuvel
Zoetermeer : Mozai¨ek, 2005. - 139 p. ; 20 cm. - (Wulffers)
Gebaseerd op de televisieserie Missie Warmoesstraat.
ISBN 90-239-9147-8 : € 9.95
NUR 331 Detective

De muil van de leeuw / Anne Holt en Berit Reiss-Andersen
uit het Noors vert. door Annemarie Smit
Breda : De Geus, cop. 2005. - 410 p. ; 21 cm
Vert. van: Løvens gap. - Oslo : Cappelens, cop. 1997.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2001.
ISBN 90-445-0761-3 geb. : € 17.90
NUR 332 Thriller

Het zwaard van de macht / Conn Iggulden
vert. [uit het Engels] door Kris Eikelenboom ; [red.: Vitataal]
's-Gravenhage : BZZTôH, 2005. - 519 p. ; 24 cm. - (Caesar ; [dl. 3])
Vert. van: Emperor. B. 3: The field of swords. - London : HarperCollins, 2005.
ISBN 90-453-0149-0 geb. : € 29.50
NUR 302 Vertaalde literaire roman, novelle

Heer van chaos / Robert Jordan
[vert. uit het Engels: Johan-Martijn Flaton ... et al. ; ill.: Matthew C. Nielsen ... et al. ; krt.: Thomas Cantry ... et al.]
5e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 1054 p. : ill., krt. ; 21 cm. - (Het rad des tijds ; b. 6)
Vert. van: Lord of chaos. - London : Orbit, cop. 1992. - (The wheel of time ; b. 6) (Tor fantasy).
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1997.
ISBN 90-245-5413-6 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

Vuur uit de hemel / Robert Jordan
[vert. uit het Engels: Johan-Martijn Flaton ... et al. ; ill.: Matthew C. Nielsen ... et al. ; krt.: Thomas Cantry ... et al.]
5e dr. - Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 894 p. : ill., krt. ; 22 cm. - (Het rad des tijds ; b. 5)
Vert. van: The fires of heaven. - London : Orbit, cop. 1992. - (The wheel of time ; b. 5) (Tor fantasy).
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1997.
ISBN 90-245-5403-9 geb. : € 12.50
NUR 334 Fantasy

De Colorado Kid / Stephen King
[vert. uit het Engels: Hugo Kuipers]
Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 143 p. ; 18 cm
Vert. van: The Colorado Kid. - Hard Case Crime, 2005.
ISBN 90-245-5381-4 : € 3.-
NUR 330 Spannende boeken algemeen

De gloed / Stephen King
[vert. uit het Engels: Margot Bakker]
14e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 560 p. ; 18 cm
Vert. van: The Tommyknockers. - New York : Putnam, 1987.
1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Luitingh, 1988.
ISBN 90-245-4539-0 : € 7.98

Het / Stephen King
[vert. uit het Engels: Theo Horsten ... et al.]
7e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 1162 p. ; 18 cm
Vert. van: It. - New York : Viking, 1986.
1e dr. deze uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1993. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Luitingh, 1986.
ISBN 90-245-5631-7 : € 12.50

Rosie / Stephen King
[vert. uit het Engels: Lucien Duzee ... et al.]
11e dr. - Amsterdam : Luitingh, cop. 2005. - 459 p. ; 23 cm
Vert. van: Rose Madder. - New York : Viking, 1995.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1995.
ISBN 90-245-5533-7 : € 19.95

Tovenaarsglas / Stephen King
met ill. van Dave McKean
[vert. uit het Engels: Hugo Kuipers ... et al.]
9e dr. - Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, cop. 2005. - 734 p. : ill. ; 23 cm. - (De donkere toren ; 4)
Vert. van: Wizard and glass. - Hampton Falls, N.H. : Grant, 1997. - (The dark tower ; 4).
1e dr. Nederlandse uitg.: 1997.
ISBN 90-245-4645-1 : € 19.50
NUR 334 Fantasy

Het verloren rijk / Stephen King
met ill. van Ned Dameron
[vert. uit het Engels: Hugo Timmerman ... et al.]
11e dr. - Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, cop. 2005. - 493 p. : ill. ; 23 cm. - (De donkere toren ; 3)
Vert. van: The waste lands. - Hampton Falls : Grant, 1991. - (The dark tower ; 3).
1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Luitingh-Sijthoff, 1992.
ISBN 90-245-4635-4 : € 17.50
NUR 334 Fantasy

De nachtmerrie / Dean Koontz
[vert. uit het Engels: Cherie van Gelder]
Amsterdam : Luitingh, cop. 2005. - 332 p. ; 23 cm
Vert. van: Velocity. - New York : Bantam Books, 2005.
ISBN 90-245-5690-2 : € 16.95
NUR 332 Thriller

Tijd van leven / Dean Koontz
[vert. uit het Engels: Cherie van Gelder]
3e dr. - Amsterdam : Luitingh, 2005. - 350 p. ; 23 cm
Vert. van: Life expectancy. - New York : Bantam Books, 2004.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2005.
ISBN 90-245-5175-7 : € 17.95
NUR 330 Spannende boeken algemeen

De lijfwacht / John Lawton
vert. [uit het Engels] door Joost de Wit
's-Gravenhage : BZZTôH, 2005. - 424 p. ; 23 cm
Vert. van: Old flames. - London : Weidenfeld & Nicolson, 1996.
ISBN 90-453-0365-5 : € 24.50
NUR 332 Thriller

Onderwereld/bovenwereld / Charles de Lint
[vert. uit het Engels: Henny van Gulik ... et al.]
Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 478 p. ; 23 cm
Vert. van: Spirits in the wires. - New York : Tor, 2003.
ISBN 90-245-5493-4 : € 14.95
NUR 334 Fantasy
NUR 302 Vertaalde literaire roman, novelle

De Aquitaine samenzwering / Robert Ludlum
[vert. uit het Engels: F.J. Bruning]
15e dr. - [Amsterdam] : Poema Pocket, cop. 2005. - 718 p. ; 20 cm
Vert. van: The Aquitaine progression. - New York : Random House, 1984.
1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht [etc.] : Veen, 1984.
ISBN 90-245-5761-5 : € 10.-

De Daedalus dreiging / Robert Ludlum
[vert. uit het Engels: Frans & Joyce Bruning]
7e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 656 p. ; 18 cm
Vert. van: The apocalypse watch. - New York : Bantam Books, 1995.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 1995.
ISBN 90-245-5771-2 : € 10.-

De wraakoefening / Val McDermid
[vert. uit het Engels: Sophie Brinkman]
4e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 432 p. ; 18 cm
Vert. van: Killing the shadows. - London : HarperCollins, 2000.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 2001.
ISBN 90-245-5701-1 : € 7.98

Romanitas / Sophia McDougall
[vert. uit het Engels: Sweder F. Ariës]
1e dr. - Amsterdam : Uitgeverij M, 2005. - 478 p. : krt. ; 23 cm
Vert. van: Romanitas. - London : Orion, 2005. - (Vol. 1).
ISBN 90-225-4303-X : € 18.50
NUR 330 Spannende boeken algemeen

Verteller van de wind / Henning Mankell
uit het Zweeds vert. door Cora Polet
6e dr. - Breda : De Geus, cop. 2005. - 250 p. ; 20 cm
Vert. van: Come´dia infantil. - Stockholm : Ordfronts Förlag, 1995.
Oorspr. titel: Come´dia infantil. - 1998.
ISBN 90-445-0538-6 : € 15.90
NUR 302 Vertaalde literaire roman, novelle

Spiegelbeeld : een roman van Diana G. Gallagher [i.e. Jeff Mariotte]
[vert. uit het Engels: De Taalscholver]
1e dr. - Heemstede : Big Balloon, 2005. - 255 p. ; 18 cm. - (Charmed ; 9)
Vert. van: Mirror image. - New York : Simon Pulse, 2003. - (Charmed).
Gebaseerd op de populaire tv-serie van Constance M. Burge.
ISBN 90-5425-099-2 : € 4.95
NUR 315 Vertaalde Pockets

Springstof / Liza Marklund
uit het Zweeds vert. door Ina Sassen
5e dr. - Breda : De Geus, cop. 2005. - 414 p. ; 21 cm
Vert. van: Sprängaren. - Stockholm : Ordupplaget, cop. 1998.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2000.
ISBN 90-445-0539-4 geb. : € 17.90
NUR 332 Thriller

Studio Zes / Liza Marklund
uit het Zweeds vert. door Ina Sassen
6e dr. - Breda : De Geus, cop. 2005. - 429 p. ; 21 cm
Vert. van: Studio Sex. - Stockholm : Ordupplaget, 1999.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2001.
ISBN 90-445-0540-8 geb. : € 17.90
NUR 332 Thriller

De afrekening / Steve Martini
[vert. uit het Engels: Hugo Kuipers]
Amsterdam : De Boekerij, 2005. - 416 p. ; 22 cm
Vert. van: Double tap. - New York : Putnam, 2005.
Omslag vermeldt: een Paul Madriani-thriller.
ISBN 90-225-4337-4 : € 17.95
NUR 332 Thriller

De eetclub / Saskia Noort
19e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 238 p. ; 22 cm
20e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 238 p. ; 22 cm
22e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 238 p. ; 22 cm
25e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 238 p. ; 22 cm
26e dr. - Amsterdam : Anthos, 2005. - 238 p. ; 22 cm
1e dr. geb. uitg.: 2004.
ISBN 90-414-0906-8 geb.
ISBN 90-414-0833-9 pbk.
Pbk. : € 18.95

Eragon / Christopher Paolini
[vert. uit het Engels Erica Feberwee]
5e dr. - Amsterdam : Uitgeverij M, 2005. - 448 p. : krt. ; 23 cm. - (Het erfgoed ; b. 1)
Vert. van: Eragon. - New York : Knopf, 2003. - (Inheritance ; b. 1). - Oorspr. uitg.: Livingston, MT : Paolini International, 2002.
1e dr. Nederlandse uitg.: 2004.
ISBN 90-225-3944-X geb. : € 15.95
NUR 334 Fantasy

Oudste / Christopher Paolini
[vert. uit het Engels Erica Feberwee]
3e dr. - Amsterdam : Uitgeverij M, 2005. - 576 p. ; 23 cm. - (Het erfgoed ; b. 2)
Vert. van: Eldest. - New York : Knopf, 2005. - (Inheritance ; b. 2).
1e dr. Nederlandse uitg.: 2005.
ISBN 90-225-4258-0 geb. : € 17.95
NUR 334 Fantasy

De zoon van zomersterren / Meredith Ann Pierce
[vert. uit het Engels: Rene´e Vink]
Amsterdam : Luitingh Fantasy, cop. 2005. - 269 p. ; 21 cm. - (De Vuurbrenger trilogie ; b. 3)
Vert. van: The son of summer stars. - Cop. 1996.
ISBN 90-245-5132-3 : € 16.95
NUR 334 Fantasy

Laat maar bloeden / Ian Rankin
[vert. uit het Engels: Anders Pieterse]
2e dr. - Amsterdam : Poema Pocket, cop. 2005. - 334 p. ; 18 cm
Vert. van: Let it bleed. - London : Orion, 1995.
Omslag vermeldt: Een inspecteur Rebus thriller.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Luitingh-Sijthoff, 2003.
ISBN 90-245-5711-9 : € 6.98

Lotsverbintenis / Ruth Rendell
[vert. uit het Engels Hugo Kuipers]
Utrecht : Bruna, cop. 2005. - 292 p. ; 24 cm
Vert. van: End in tears. - London : Hutchinson, 2005.
Omslag vermeldt: Een inspecteur Wexford-mysterie.
ISBN 90-229-9151-2 : € 18.95
NUR 332 Thriller

Krachtstrijd / Chris Ryan
Amsterdam : De Boekerij, 2005. - 350 p. ; 22 cm
Vert. van: Blackout. - London : Century, 2005.
ISBN 90-225-4213-0 : € 17.50
NUR 332 Thriller

Moordritueel / John Sandford
[vert. uit het Engels: Jan Smit]
Utrecht [etc.] : Zwarte Beertjes, cop. 2005. - 318 p. ; 18 cm. - (Zwarte beertjes ; 2462)
Vert. van: Shadow prey. - New York : Putnam, 1990.
Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Bruna, 1991.
ISBN 90-461-1157-1 : € 7.95
NUR 313 Pockets spanning

Een al te mooi meisje / Jan Seghers
uit het Duits vert. door Pim Lukkenaer
Breda : De Geus, cop. 2005. - 414 p. ; 21 cm
Vert. van: Ein allzu schönes Mädchen. - Reinbek bei Hamburg : Wunderlich, 2004.
ISBN 90-445-0650-1 geb. : € 22.50
NUR 331 Detective

Schemerjager trilogie / Darren Shan
[vert. uit het Engels: Lucien Duzee]
Baarn : Piramide, cop. 2005. - 574 p. ; 21 cm
Bevat: De schemerjagers. - Vert. van: Hunters of the dusk. - London : Collins, cop. 2002. - (The saga of Darren Shan ; b. 7). - Oorspr. Nederlandse uitg.: Baarn : De Fontein ; [Amsterdam etc.] : Piramide, 2003. - (De wereld van Darren Shan ; 7) ; Bondgenoten van de nacht. - Vert. van: Allies of the night. - London : HarperCollins, 2002. - (The saga of Darren Shan ; b. 8). - Oorspr. Nederlandse uitg.: Baarn : Piramide, 2003. - (De wereld van Darren Shan ; 8) ; Moordenaars bij dageraad. - Vert. van: Killers of the dawn. - London : Collins, 2003. - (The saga of Darren Shan ; b. 9). - Baarn : Piramide, 2004. - (De wereld van Darren Shan ; 9).
ISBN 90-261-3157-7 : € 17.50
NUR 283 Fictie 10 - 12 jaar

Grafgeesten / R.L. Stine
[vert. uit het Engels: Elja Dekker]
[1e dr.]. - [Alkmaar] : Kluitman, cop. 2005. - 117 p. ; 22 cm. - (Kippenvel)
Oorspr. Engelse uitg.: New York : Parachute Press, cop. 1999.
ISBN 90-206-2368-0 geb. : € 7.95
NUR 283 Fictie 10 - 12 jaar

Het spookt b? de buren / R.L. Stine
[vert. uit het Engels: Tini Hoekstra]
13e dr. - [Alkmaar] : Kluitman, [2005]. - 126 p. ; 22 cm. - (Kippenvel)
Vert. van: The ghost next door. - New York : Scholastic, cop. 1996.
1e dr. Nederlandse uitg.: Heerhugowaard : Kluitman, 1995. - (Kippevel) (De boekenplank).
ISBN 90-206-2355-9 geb. : € 7.95
NUR 283 Fictie 10 - 12 jaar

Kamp Nachtmerrie / R.L. Stine
[vert. uit het Engels: Ed van Eeden]
11e dr. - [Alkmaar] : Kluitman, [2005]. - 127 p. ; 22 cm. - (Kippenvel)
Vert. van: Welcome to Camp Nightmare. - Scholastic.
1e dr. Nederlandse uitg.: Heerhugowaard : Kluitman, 1995. - (Kippevel) (De boekenplank).
ISBN 90-206-2358-3 geb. : € 7.95
NUR 283 Fictie 10 - 12 jaar

De vloek van de farao / R.L. Stine
[vert. uit het Engels: Annemarie Hormann]
13e dr. - [Alkmaar] : Kluitman, [2005]. - 128 p. ; 22 cm. - (Kippenvel)
Vert. van: The curse of the mummy's tomb. - New York : Scholastic.
1e dr. Nederlandse uitg.: Heerhugowaard : Kluitman, 1997. - (Kippevel) (De boekenplank).
ISBN 90-206-2362-1 geb. : € 7.95
NUR 283 Fictie 10 - 12 jaar

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar / Patrick Süskind
[vert. uit het Duits door Ronald Jonkers]
46e dr. - Amsterdam : Prometheus, 2005. - 255 p. ; 20 cm
Vert. van: Das Parfum : die Geschichte eines Mörders. - Zürich : Diogenes, 1985.
1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Bakker, 1985.
ISBN 90-446-0676-X : € 12.50

Doodgewone helden / Scott Turow
vert. [uit het Engels] door J.J. de Wit
Amsterdam : Luitingh, cop. 2005. - 414 p. : ill. ; 23 cm
Vert. van: Ordinary heroes. - New York : Farrar, Straus and Giroux, 2005.
ISBN 90-245-5692-9 : € 19.95
NUR 332 Thriller

"Wij..." : misdaadroman / Jacob Vis
Arnhem : Ellessy Crime, cop. 2005. - 355 p. ; 20 cm
ISBN 90-76968-41-1 : € 19.95
 

Zoek direct op bol.com:

Vind boeken


bol.com

Let op: je verlaat DeBoekenplank als je gaat zoeken...

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ