Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [05-10-2012]

Voor vandaag koos ik het vierde boek rond een van de merkwaardigste en fout zijnde romanpersonages Guggenheimer. Ik heb nog pijn in de buik van het lachen.

Guggenheimer in de Mode’ – Herman Brusselmans – 2012

Nadat hij in de klassiekers De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter en Uitgeverij Guggenheimer al wild om zich heen had geslagen, vinden we Guggenheimer nu terug als rentenier die meer geld heeft dan een normaal mens op kan maken. In zijn vrije tijd ontfermt hij zich over z'n ex-vrouw Ellen en laat hij zich door z'n chauffeur Jules rondrijden in een bolide uit 1934. Guggenheimers hoofd loopt nog steeds praktisch altijd om. Zo vindt hij dat de hedendaagse vrouw er bijzonder ongeïnspireerd gekleed bij loopt. Hij besluit om daar iets aan te doen en richt derhalve de firma gfc op. Welnu, Guggenheimers Fashion Company zal er wel even voor zorgen dat overal te lande de mokkels, grietjes en ja, zelfs de wijven, eindelijk zullen beseffen waar het in de mode van deze tijd precies om draait. Met behulp van z'n rechterhand Emmeke, z'n ontwerpster Mufti Müsmuz, z'n poetsvrouw Debbie, en diverse andere vogels van vreemd pluimage, zal hij het landschap van de vrouwenkledij tot ongekende hoogten opfleuren. Op de enige echte guggenheimeriaanse manier werpt hij zich weer op als het merkwaardigste en aantrekkelijkste romanpersonage dat de Nederlandstalige literatuur ooit gekend heeft.

‘Guggenheimer kwam binnen in café Land in Zicht, samen met z’n chauffeur en bodyguard |Jules. Ze gingen aan de bar zitten en Guggenheimer zei: ‘mike, voor Jules een bronwatertje en voor mij een Genezen Kanker.’ Mike ging aan het werk. Een Genezen Kanker was een cocktail waarvan Guggenheimer, toen hij op een keer een constructieve dag had, de naam en de samenstelling had bedacht. Hij bestond uit één vierde Schotse whiskey, één vierde deel Engelse gin, één vierde Bulgaarse cognac, en in dat alles een portie zeer fijn gemalen ajuinsnippers. Guggenheimer nam een slok, en hij zei: ‘Mike, ik zeg dit tegen praktisch niemand, maar jij kan een Genezen Kanker maken zoals hij door de Heer onze God bedoeld is. ´Dank u wel, meer Guggenheimer,´zei Mike. ´Voor de rest kan de Heer onze God mijn ongebroken knoesels kussen,´zei Guggenheimer.'

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ