Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [27-04-2012]

Voor vandaag het ik gekozen voor de recent verschenen Fantasy roman, van Peter Schaap. Een auteur die ik sinds het verschijnen in 1987 van ‘De Schrijvenaar van Thyll’ graag mag lezen. Peter laat met deze Fantasy roman, opnieuw zien dat hij tot de ware Nederlandse Meesters behoort. Het verhaal is gesitueerd op de wereld van de trilogie ‘De Wolver’, ‘Kalyndra’ en ‘Wolversdochter’, maar het staat los van deze serie.

'Het Zwaard van Mechdany' – Peter Schaap - 2012

Mechdany; een afgelegen eiland aan de rand van het keizerrijk, in een wereld waar de god Lot en zijn veertien vrouwen regeren.

Een zwaard; met uiterste precisie gesmeed door de plaatselijke smid Odan, in opdracht van Hoge Heren van duistere herkomst. Een wapen; geladen met ongekende magie, een machtige talisman die, terwijl hij nog ligt na te gloeien in het smidsvuur, wordt gestolen door Odans rivaal in de liefde: de elf en moordenaar Tazumann, die aansluitend wegvlucht en het hele eiland een magische versluiering oplegt. Jaren later, als de spreuk is weggesleten, keren herinneringen terug en daarmee ook het besef dat er een moordenaar en een echtbreker ver weg op de keizerstroon zit. Dat steekt. Want eer is belangrijk voor de rechtzinnige bewoners van Mechdany en evenzeer voor Lots goddelijke veertiende vrouw Mavalesha, een godin met onvoorspelbare luimen en hevige emoties die het weer catastrofaal kunnen beïnvloeden. En juist aan haar is het nieuwe jaar gewijd. Een jaar waarin twee halfbroers, zonen van Wickla de vurige herbergierster - de één een magiër, de ander allergisch voor magie - samen op een onmogelijke en avontuurlijke reis naar Kataraktis, het hart van het keizerrijk, gaan. Kataraktis, een verbijsterende en levensgevaarlijke stad boven reusachtige watervallen, waar alleen de onderwereld kansen biedt en waar de keizer een concordaat heeft gesloten met de oppermachtige Demonenheer. De opdracht van de broers: dood de keizer!

‘De hitte in Odans werkplaats was ondraaglijk. De beukende wind buiten liet de wieken boven de smidse zo snel ronddraaien, dat het geheel leek op een wiel aan een op hol geslagen wagen. De balgen onder het stevige dak pompten lucht als de strijdende windgoden zelf. Het vuur in de smidse ontsnapte aan elke controle, terwijl de storm woest wolkend over het eiland Mechdany raasde. De twee mannen die daarbinnen op leven en dood streden, ademden hijgend de steeds heter wordende lucht in, schijnbaar zonder het te merken. Een van hen, Odan de smid, besefte dat zijn werkplaats reddeloos verloren was, maar hij gaf er niet langer om. Alleen het wapen was belangrijk, het smeedwerk waarvoor de demonen zeiden royaal te zullen betalen, maar waarmee hij zijn eigen plannen had. ‘

Zie ook http://www.peterschaap.nl/ en http://www.booksoffantasy.com/

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ