Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [13-08-2010]

Voor vandaag het recent verschenen eerste deel van een nieuwe Fantasy serie, het is een op zichzelf staand vervolg van ‘De Kronieken van Aurian’.

De Kronieken van de Xandim: Erfenis Maggie Furey

In het verre verleden had het land Aurian een andere vorm, en bestond de zee tussen de noord- en zuilanden niet. Dat was de tijd van het Magiërvolk: beoefenaren van elementaire magie; het Luchtvolk, dat de winden beheerste; de Leviathan, die regeerden over de zeeën; en het krachtige Drakenvolk, meesters van het Vuur. Terwijl de vier rassen elkaar bestrijden om de macht, onstaat er een nieuw, vijfde volk: de Xandim. Het volk bestaat uit weinig meer dan dieren die al zo lang gevangen zijn in een paardenlichaam, dat ze hun vroegere mensengedaante vergeten zijn. Slechts één stamlid herinnert zich de oorsprong van zijn volk: Windoog, de sjamaan.

‘De omens brachten de Vrouwe der Nevelen naar de oevers van het Tijdeloze Meer. Ze kwamen tot de Cailleach – wat wordt uitgesproken als ‘kailjuch’ – tijdens haar wakende dromen en verstoorden de sereniteit van haar eeuwige bespiegelingen. Deze Plaats Voorbij de Wereld kende geen dag of nacht of wisselende seizoenen, geen honger, dorst of eenzaamheid, of verandering. Alleen de Vrouwe leefde er, een van de machtige oude Hoeders die bij de schepping van de wereld aanwezig waren en ook het eind ervan zouden beleven. Alleen de Vrouwe en haar eindeloze web van bespiegeling... tot de omens begonnen en als stenen in de stille wateren van het Tijdeloze Meer kringen van onrust maakten, die haar gedachten verstoorden. Het onbehaaglijke gevoel had de Cailleach opgeschrikt uit haar mijmeringen en haar uit haar rustplaats in de grote Boom in het Middelpunt van de wereld gejaagd. Ze had haar in zacht licht badende slaapvertrek in het holle hart van de boom verlaten, was de trap – een natuurlijke formatie in de steenachtige bast van de Boom – afgedaald, de enorme grot waarin het gevaarte wortelde overgestoken en uitgekomen in het buitengewone bos rondom de open plek. Het was een uit steen gehouwen woud: elk detail was perfect, van de bomen met hun loof van jade en haarfijn uit doorzichtig kwarts gekerfde bloesems tot de uit gekleurde edelstenen vervaardigde bloemen, de insecten met hun juwelen vleugels en de exquise stenen vogels, zo realistisch dat het leek alsof ze elk moment op konden vliegen of aan het kwinkeleren konden slaan. Voorbij het Woud, in het hart van de Steen, lag de spiralende basalten trap waarlangs de Cailleach de grot kon verlaten. Immer klimmend, gedreven door onrust, gedreven door noodzaak, was ze ten slotte door een opening in de rotswand naar buiten gekomen, hoog op de top van het eiland midden in het Tijdeloze Meer. Het enige licht kwam van de sterren, verspreid over een hemel met de heldere koningsblauwe kleur van saffier. Constellaties weerspiegelden zich in de stille wateren van het meer, maar het sterrenlicht kwam vreemd genoeg van een andere hemel daarboven. Voorzichtig afdalend langs het spiralende pad van glanzende steen had de aloude Hoedster de voet van de piek bereikt, waar ze neerknielde op een rotsachtige landtong die uitstak in het stille, donkere meer met zijn glinsterende weerschijn van een onbekende hemel. Daar keek ze in de oneindige diepte, wachtend op wat haar hiernaartoe geroepen had.’ 

Erfenis / Maggie Furey

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ