Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [03-10-2008]

Voor vandaag een avonturenroman, een leuk ge�llustreerd verhaal, dat volgens mij ook de Fantasy lezers zal aanspreken, en dat is niet omdat de auteur zijn roman opgedragen heeft aan Michael Moorcock, maar vanwege het verhaal en zijn �grijze �helden.

Heren van de Weg� � Michael Chabon 2008

Amram is een kolossale Abessijn, Zelikman een broodmagere Frank. Rond het jaar 1000 reist dit dynamische duo langs de zijderoute. Amram en Zelikman raken bevriend met prins Filaq, de jeugdige, licht ontvlambare zoon van de vermoorde vorst van Cjazari�, een joods keizerrijk aan de Kaspische Zee. De Wrede barbaarse generaal Boeljan is nu de nieuwe heerser en Filaq is erop gebrand hem van de troon te stoten. Dat vereist doortrapte sluwheid, buitengewone dapperheid en dwaze overmoed. Daarover beschikken Amram en Zelikman in ruime mate. Maar of onze helden het in zich hebben als generaals een grootschalige revolutie aan te voeren?

�Sinds jaar en dag verblufte een beo de reizigers die de karavanserai aandeden met zijn vermogen in tien talen schunnigheid uit te braken, en voordat het gevecht losbarstte dacht iedereen dat het die oude smiecht met zijn blauwe tong op zijn zitstok bij de haard was geweest die de Afrikaanse reus met zoveel verve had bezwadderd. De Afrikaan, die al zijn aandacht bij het kleine ivoren shatranjibord met de stukken van hoorn en ebbenhout had, en bij de stoofpot van kikkererwten, wortel, gedroogde citroen en schapenvlees waar de karavanserai vermaard om was, troonde met zijn brede rug naar de vogel op de plek het dichtst bij de haard, waar hij vrij zicht had op de deuren en het raam met de open luiken en de blauwe schemering erachter. Op deze zoele najaarsavond in het koninkrijk Arran in de oostelijke uitloper van de Kaukasus zochten alleen de Afrikaan en de beo, beiden uit smoorhete jungles afkomstig, een plek om hun botten te warmen.�

  

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ