Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [26-09-2008]

Voor vandaag, een recent verschenen historische roman, die in het teken staat van het grote geld, passie en drama en flitsende degens.

Het Grote Spel� � Claude Cueni � 2008


Hij was een begenadigde kaartspeler, een legendarische womanizer en een getalenteerde wiskundige bovendien � maar de Schot John Law werd pas echt beroemd toen hij aan het eind van de zeventiende eeuw het papiergeld uitvond. Na een duel met dodelijke afloop werd Law tot de strop veroordeeld, en het was tijdens zijn vlucht door Europa dat hij op het baanbrekende idee kwam om geld niet langer alleen van edelmetaal te maken. Zijn succes was echter niet van lange duur, want toen er in het geheim steeds meer bankbiljetten gedrukt werden en het geld in razend tempo devalueerde, moest hij opnieuw onderduiken om te overleven.

�Ga ik dood�, vroeg de Schot. Zijn kapot genoten neus droop op de scharlakenrode cape die hij dicht om zich heen had geslagen. Hij schoof drie gouden munten over de donkere gebeitste eikenhouten tafel alsof hij daarmee de dood wilde omkopen. Hij leunde achterover in zijn stoel en keek de man die tegenover hem zat met grote ogen aan. Verbittering en onbehagen overvielen hem. �Ga ik dood? Herhaalde hij met zijn zware Schotse accent. �U hebt toch niet de lange reis van Edinburgh naar Parijs gemaakt om hier te sterven,� lachte docteur Cartier. �Wees niet bang, monsieur Law. U bent bij ons in goede handen.� Roodachtig eczeem bedekt zijn hoofdhuid. Hier en daar was zijn haar met bosjes tegelijk uitgevallen. Op zijn gezicht had hij een dikke laag lichtgekleurde schmink aangebracht om de ontsierende pokputten te camoufleren.�

Zie verder http://www.cueni.ch/

 

Het grote spel / Claude Cueni

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ