Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [25-04-2008]

Vandaag tip ik, met dank aan de auteur en uitgeverij Kramat BVBA, het tweede deel van de futuristische Fantasy serie �De Fantasiejagers�. Een verhaal met een toekomstbeeld van onze wereld die beslist niet de mijne is maar wel ��n wat zich prima laat lezen, en met een heldin�

Droomloos� � Mel Hartman � 2008

De Fantasiejagers : een groep mensen met uiteenlopende gaven die een opdracht krijgen van de regeringen van Ratiowereld en Emowereld. Ze worden ingezet bij het opsporen van niet-menselijke wezens uit de droomwereld die �nze wereld betreden.
Wat is er aan de hand in Ratiowereld ? Volwassenen en kinderen gedragen zich zonder reden erg agressief en gewelddadig. Het lijkt alsof ze hun anders zo beheersbare emoties niet meer onder controle hebben. De Fantasiejagers staan voor de moeilijke taak om uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is. Is die te vinden bij de ratiomensen zelf ? Of is er een boosaardig opzet van een emowezen in het spel ?
Waarom geeft Sekhmet, vroeger vereerd als Godin in Ratiowereld, een gigantisch decadent feest om deze problemen te vieren ? En welke geheimen verbergt Toth voor de groep Fantasiejagers ?
Een verrassende ontknoping doet beide werelden op hun grondvesten schudden...

�Gehlen en Natasha keken die beruchte morgen televisie in de keuken, op het stukje muur tussen de servieskast en het aanrecht. De keuken geurde nog naar de gebakken eitjes en toast die in de microgolfoven waren klaargemaakt. Alhoewel ouderwets bakken nog nauwelijks voorkwam, hadden de producenten van de nieuwe ovens er wel voor gezorgd dat de kookgeuren behouden bleven en zich verleidelijk in de keuken verspreidden. Het beeld op de muur vertoonde zoals gewoonlijk de nieuwslezer, een kalende man met een zware stem en een Duits accent, piepkleine gluiperige oogjes en een neus die leek te zijn verdwenen in een gigantische snor. Deze morgen echter speelde er een amusante glimlach rond zijn lippen, en zowel Gehlen als Natasha vroegen zich af wat dat kon betekenen. Ze luisterden dan ook aandachtig, hun kopje koffie zwevend tussen de tafel en hun mond. "Na zeven jaar onderzoek geeft New Horizons uit Dietsen eindelijk zijn geheimen prijs. New Horizons staat onder de leiding van Professor Alda en is niet alleen een bedrijf dat met succes onderzoek verricht naar DNA-verbetering, het is ook op technologisch vlak toonaangevend. Professor Alda staat al langer bekend als de pionier op het gebied van revolutionaire ontdekkingen. Zo was hij de eerste die in staat was een baby op maat te cre�ren, met alle eisen en voorwaarden die ouders van een kind verlangen. Het beeld dat we nu tonen van Professor Alda dateert van enkele jaren terug." De nieuwslezer verdween van het scherm en in de plaats daarvan stond er een lange, slanke man, met grijzende slapen en onderzoekende ogen. Zijn dunne lippen bewogen nauwelijks toen hij sprak met een bijna-fluisterende stem. "Het enige dat ik nog wens te verbeteren aan de kinderen van de toekomst, zijn hun paranormale gaven. Het zou heel wat tijd besparen als niet langer moet gewacht worden op de normale ontwikkeling van deze gaven maar dat ze reeds meegegeven worden bij de geboorte. Iedereen zou dezelfde gaven en kansen hebben als diegene met evolutionair geluk." Professor Alda werd verdreven door de nieuwslezer die vervolgde. "Volgens de laatste berichten evolueert dit onderzoek in de goede richting. Maar dit is niet het enige waar New Horizons zich de laatste jaren op heeft toegespitst."
De nieuwslezer glimlachte, het was niet meer dan een flauwe beweging van lippen alsof hij zich realiseerde dat dit niet echt hoorde. Er werd nu een grote, metalen, cirkelvormige constructie op het scherm vertoond. Gehlen en Natasha keken elkaar vragend aan en trokken de schouders op. Ze merkten niet dat hun koffie onderhand koud geworden was. Alles wees erop dat het metalen ding groot nieuws was en die spanning droop niet alleen van het gezicht van de nieuwslezer, die ditmaal zijn stoďcijnse uitdrukking ver achterwege had gelaten. Het Grote Nieuws leek letterlijk uit het televisiescherm te willen springen. Het gigantische wiel begon nu te draaien. De leegte binnenin de cirkel lichtte niet alleen op, maar vertoonde gaandeweg ook meerdere kleuren die om elkaar heen wentelden. "Wat?" bracht Natasha uit, maar ze bleef steken bij dat ene woord doordat Professor Alda tevoorschijn kwam en v��r de metalen constructie ging staan. Hij had een lang metalen koord om zijn middel gebonden. Hij draaide zich om en keek in de camera. Door het felle licht achter hem kon Gehlen niet goed zien wat voor uitdrukking hij vertoonde, maar hij durfde zweren dat er een zelfvoldane grijns op zijn lippen lag.
"Deze metalen constructie heet het portaal," riep de Professor boven het lawaai van het portaal uit, knipoogde dramatisch en sprong toen plots doorheen het centrum van het portaal. "Wat!" riep Natasha voor de tweede maal uit, ditmaal luider. Ze keek Gehlen aan die nu met zijn mond open zat, nog steeds het kopje koffie vasthoudend.
Alsof hij nu pas besefte dat hij het kopje beethad, nam hij een slok waarna hij een vies gezicht trok. "Wist jij daarvan? Waar is die kerel heen?" Ze struikelde over haar woorden. "Neen, en dat zullen we zo wel horen, hoop ik," zei Gehlen met zijn blik weer strak op het scherm gericht. In de plaats daarvan kwam de nieuwslezer terug met het vervolg. "We weten niet waar Professor Alda nu heen is." De nieuwslezer pauzeerde geheimzinnig. "Hij wilde echter de eerste menselijke stap zelf ondernemen en dit met een rechtstreekse uitzending. We weten niet wanneer hij terugkomt, maar we beloven u, beste kijkers, dat u de eerste bent die op de hoogte wordt gebracht. Blijf dus kijken!"
"Dit kan toch niet waar zijn, h�," riep Natasha, luider dan ze bedoeld had. "Ze maken ons warm en nu laten ze ons in de kou staan. Het is net als met die ouderwetse, oervervelende soapseries." Gehlen knikte en keek nog steeds naar het scherm waar de poort opnieuw werd vertoond. Op de achtergrond hoorde je de nieuwslezer. "Een eerder gestuurde onbemande camera vertoonde een wereld met mensen net als wij. Professor Alda vermoedt dat het een andere dimensie betreft."
"Een andere dimensie? Dat is niet niks," zei Gehlen en stond op om zijn kopje te vullen met hete koffie. Natasha stak haar kopje in de lucht om aan te geven dat ze ook nog wel koffie lustte. Hij gaf Natasha haar gevulde kopje, met een zoen erbovenop, en rook daarbij de heerlijk zoete vanillegeur van haar haren.�


Zie ook http://www.fantasiejagers.net/
Zie ook De leestip van 26-10-2007

 

Droomloos / Mel Hartman

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ