Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan en Ezzulia wekelijks een leestip.

- Beldaran [25-08-2006]

Aangezien �binnenkort� het tweede en tevens slotdeel uitkomt, vraag ik vandaag graag aandacht voor het eerste deel. Het is een schitterde combinatie van de geschiedenis en mythologie van de oude Grieken, Fantasy en Sf. Het zit vol actie, levensechte personages, ook diegene die geen mens zijn. Het is een verhaal over lotsbestemming, moed, vriendschap, plicht en dood op een hero�sche schaal.

Ilium� � Dan Simmons � 2005

Vanaf Olympos Mons op Mars kijken Zeus en zijn goddelijke familie neer op immense veldslagen. Ze observeren � en be�nvloeden � de daden van Archiles, Hector, Odysseus en de botsende legers van Griekenland en Troje. De Ilias-deskundige Thomas Hockenberry ziet toe op het verloop van de oorlog. Maar de muze die hij dient, heeft een nieuwe opdracht voor hem. Met zijn 40ste-eeuwse technologie moet hij Olympos infiltreren, de goden bespieden� en uiteindelijk de godin Athene vernietigen. Op een sterk veranderde Aarde zijn de Trojaanse beelden entertainment. Heldom en strijd brengen opwinding in levens ontdaan van moed, ontberingen, pijn en zin. De avonturier Harman accepteert dat niet. Hij droomt van een verloren wereld en een ontsnapping aan zijn eigen onontkoombare gedoemde bestaan. Tegelijkertijd zijn in de stralingsgordels van Jupiter vier intelligente machines in beweging gekomen om onderzoek te doen naar � en wellicht een einde te maken aan � de kwantumflux op een bergtop ver boven het Marsoppervlak.

�De Griekse bevelhebbers hebben zich verzameld bij de tent van Agamemnon. Een ge�nteresseerde menigte kijkt toe hoe de ruzie tussen Agamemnon en Achiles zal aflopen. Ik zeg erbij dat ik inmiddels de gedaante heb aangenomen van Bias � niet de gelijknamige Pylische kapitein uit het leger van Nestor, maar de aanvoerder in dienst van Menestheus. Die arme Athener ligt op dat moment met tyfus in bed, hoewel hij het zal overleven om in Boek 13 nog een gevecht te leveren. Maar voorlopig waagt hij zich zelden buiten zijn tent, die een heel eind verderop aan de kust staat. Als kapitein is Bias hoog genoeg in rang, dus maken de lansknechten en andere omstanders ruim baan voor hem. Zo weet ik de binnenste cirkel te bereiken. Maar niemand zal van Bias verwachten dat hij een bijdrage levert aan de volgende discussie. Ik heb het grootste deel gemist van het drama waarin Calchas, de zoon van Thestor en de �helderste van alle zieners�, de Grieken de werkelijke reden voor Apollo�s toorn heeft verteld. Een andere kapitein die daar staat fluistert me in het oor dat Calchais om onschendbaarheid heeft gevraagd voordat hij iets wilde onthullen. Hij eist Achilles� protectie als de verzamelde menigte en de koningin aanstoot zouden nemen aan zijn woorden. Achilles heeft hem die bescherming beloofd, waarna Calchas de omstanders vertelde wat ze al half hadden verwacht: dat Chrysles, de priester van Apollo, om de terugkeer van zijn gevangengenomen dochter heeft gesmeekt en dat Agamemmons weigering de woede van de godheid heeft gewekt.�

Voor meer info http://www.dansimmons.com/

 

Ilium

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ