Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Beldaran [10-9-2004]

Een mooi, maar ook aangrijpend verhaal, met een boodschap.

De Gnool- Alan Aldridge, met bijdragen van Steve Boyett en Maxine Miller 1994

Een gnool is een slim wezentje dat woont in de sprookjesachtige wildernis van de Rookbergen, op een plaats waar geen mens ooit is geweest. Hij leeft in die verre streken van wat de natuur te bieden heeft. Een gnool lijkt op een mol, en op een gnoom. De gelaatsuitdrukking van de gnool is nieuwsgierig, met kleine pretoogjes en een sympathieke glimlach. Een gnool kan wel honderd jaar of ouder worden, vooral dankzij de jaarlijkse winterslaap. De held van dit verhaal, Fungel de Gnool, vreest voor de dreigende inbreuk van de mens op de natuur: gekapte bomen, kaalgeslagen grond en verwoeste bossen doen hem huiveren. Volgens Fungel is de stadsmens vergeten dat hij ooit natuurmens was. Fungel denkt dat de mens verdwaald is in zijn eigen wereld.
Fungel de Gnool krijgt de mysterieuze opdracht om een geheimzinnige stenen voorwerp te vinden dat, eenmaal in (verkeerde) mensenhanden, het einde van de natuur zou kunnen betekenen. Fungels avonturen leiden hem naar het betonnen hart van Manhattan, waar hij in zeer korte tijd ongekend populair wordt.

Sympathiek, magisch, geestig en vol wijsheid krijgt Fungel de wereld aan zijn gnoolvoetjes. Maar het gevaar blijft op de loer liggen: vele avontuurlijke en vreemde belevenissen gaan vooraf aan een ontroerend einde van dit onvergetelijke verhaal. 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ