Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Beldaran [25-6-2004]

Deze week, niet ��n maar twee boeken. Een debuut en het daarbijbehorende, en het verhaal afrondende, vervolg. Hoewel deze boeken qua verhaal niets van doen hebben, met Tolkiens �In de Ban van de Ring�, hebben ze wel iets gemeen: ze blijven boeien, ook na meerdere herlezingen.

Dochter van de Rivier / Greg Keyes Berg der Goden / Greg Keyes
 

Boek 1: �Dochter van de Rivier� � Greg Keyes � 1996

Onze verre voorouders wisten wat wij vergeten zijn: elk voorwerp is bezield. Ooit, in een ver verleden, leefde de mans in harmonie met de natuur. Niemand nam meer dan hem toekwam, de mens respecteerde de natuurgeesten. Dit evenwicht werd verstoord toen de mens een verbond sloot met de machtigste van alle geesten, de Kenterling, de God van de Rivier. De Rivierkinderen stichten een stad aan de rivier en werden rijk en machtig. De band met de Kenterling heeft echter een afschuwelijke prijs: elke generatie verdwijnen er kinderen uit de koninklijke familie. Prinses Henzi vreest dat dit lot ook haar wacht, en op de dag ze vrouw wordt, vraagt ze de Rivier haar te redden. Maar ook deze wens heeft zijn prijs�

Boek 2: �De Berg der Goden' � 1997

Prinses Henzi is gevlucht uit de waterstad Nhol en verblijft samen met Perkar bij de Mang, het woeste Paardenvolk dat ver van de Rivier leeft. Door tussenkomst van de Zwarte God beseft Henzi waar haar opdracht ligt: op de Berg der Goden, waar de Rivier ontspringt. Hoe dichter zij bij haar doel komt, hoe heter de adem wordt van haar achtervolger Ghe, die door zijn verdrinkingsdood is veranderd in een monsterlijk wezen.
Als de goden zich tenslotte mengen in de oorlog tussen het Paardenvolk en het Veevolk, kan alleen Hezhi het lot van de Kenterling beslechten.

Deze boeken zijn te lezen als een sprookje, maar ook als een prachtige fabel over de consequenties van een levenswijze die zich afkeert van de natuur.
 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ