Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Beldaran [24-10-2003]

De afgelopen weken hebben we een aantal malen mogen genieten in Cornelis zijn draad van religieus getinte verhalen, deze vormden de aanleiding voor deze tip �

De Oude Man en Meneer Smith� � Peter Ustinov � 1991

De Oude Man en meneer Smith zijn zonder meer het meest verrassende paar uit de literatuur! Het zijn niemand minder dan God en de Duivel op werkbezoek op planeet Aarde. Ze hebben de ontwikkelingen in de moderne maatschappij echter niet helemaal kunnen bijbenen, het geen beide oude heren in grote problemen brengt.

Na hun arrestatie door de FBI wegens valsemunterij (God kent een trucje om gloednieuwe dollarbiljetten uit de lucht te plukken) en de daaropvolgende ontsnapping, zijn ze de rest van hun onderzoeksmissie op de vlucht voor de autoriteiten.
*
Hun vlucht is een razendsnelle reis rond de wereld. Ze bezoeken onder meer de Verenigde Staten (waar een �absurd optimisme� heerst), De Sovjet-Unie (dat op het punt staat in te storten), een door conflicten verscheurd Isra�l Japan (waar efficiency verheven is tot nieuwe religie en China (met zijn �dictatuur van het bejaardenhuis�).

De Oude Man en meneer Smith is een ironische parabel over onze tijd. Ustinov toont ons de wereld, gezien door de scherpe blik van twee onsterfelijken: de beminnelijk Oude Man, vermoeid en vergeetachtig maar zeer bezorg over zijn Schepping, en meneer Smith, in zijn slechtgehumeurdheid en bekommernis een zeer menselijke duivel. Beide ontwikkelen onderweg een verrassend wederzijds respect.


 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ