Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Braindad [5-9-2003]
Vrijdagmiddag reeds en nog steeds geen ad-interim leestip op de post gedaan. Laat ik dat snel goedmaken anders gaat Bel achteraf reclameren en dan ben ik mooi mijn neven-functie kwijt.
Nog een tikje aangeslagen van het spontane applaus (oh wonderschone ironie) na mijn vorige tip werp ik me ditmaal op de afdeling 'crime'.

De Donkere Kamer - Louise Welsh

'Rilke, de charismatische (en tamelijk homoseksuele) hoofdpersoon van De Donkere Kamer, is excentriek, geestig en schaamteloos. Hij is veilingmeester en gerenommeerd antiekexpert, maar acht zichzelf deskundig op vrijwel elk ander gebied. Als Rilke tijdens een boedelveiling op een verzameling gewelddadige antieke pornofoto's stuit is hij vastbesloten meer te weten te komen over de inmiddels overleden eigenaar.
Dat is het begin van een obsessieve zoektocht vol verrassingen, verdorvenheden en omzwervingen door de grauwe onderbuik van het moderne Glasgow. Daar ontmoet hij een reeks buitengemeen kleurrijke personages en gaandeweg wordt Rilke geconfronteerd met het zwartste in de mens en beseft hij dat sommigen er alles voor over hebben hun duisterste verlangens werkelijkheid te laten worden.'

Aldus de (ietwat door mij aangepaste) flaptekst. En die klopt ditmaal als een bus. De kracht van dit boek is niet eens zozeer de plot, alhoewel de ontknoping verrassend mag heten, maar de vrolijke mengeling van bonte personages. Wie Hollywood links laat liggen en af en toe eens een Britse film kijkt weet dan precies wat ik bedoel. Geen wonder ook dat de filmrechten inmiddels al zijn verkocht.

Rest mij te vertellen dat Louise Welsh met dit debuut meteen de Golden Dagger-Award won.
VN gaf (ten onrechte slechts) drie *** (Moeten er m.i. 4 zijn)
Heb je nog meer aanbeveling nodig?

PS
Er komt ook een tamelijk expliciete homosex-sc´┐Żne in voor, wie daar allergisch voor is (of juist zeer ge´┐Żnteresseerd) weet wat hem te doen staat.


 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ