Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Braindad [28-8-2003]
Dank voor de warme woorden, Egwene, Onyx en Cornelis. Bij deze mijn eerste ad-interim boekentip en zoals gezegd heb ik die tijdens mijn vakantie gelezen:

Verloren nachten - T.C. Boyle

In 1967, tijdens 'The Summer of Love', het roemrijke hoogtepunt van het wereldhippiedom was ik 11. Te jong om deel te nemen aan 'de revolutie' zeker als je in aanmerking neemt dat ik toen in een klein boerendorp in de Zuid-Hollandse polder woonde. Hoewel ik de uitloop van de beweging begin jaren '70 nog redelijk actief heb meegemaakt, vond ik het altijd jammer dat ik nooit een echte hippie was. Tot ik dit boek las.
In 'Verloren nachten' wordt de hippiecultuur met veel humor genadeloos en definitief gefileerd. Alle idealen ten spijt waren de toenmalige hippies net zo kleingeestig, hypocriet, hebzuchtig en let w�l sexistisch als de vorige generatie waar men zich zo drastisch tegen afzette. Dit is in het kort de inhoud:

In 1970 krijgt de Californische hippiecommune 'Drop City' het uiteindelijk zodanig aan de stok met de gevestigde orde dat bulldozers de commune met de grond gelijk komen maken. Dan besluiten pseudo-goeroe Norm en een buslading van zijn volgelingen hun kamp te verplaatsen naar de ongerepte natuur van Alaska. En zoals te verwachten beginnen de problemen dan pas echt. Al was het alleen maar omdat de vegetarische umweltfreundliche langharigen plotseling geconfronteerd worden met allerlei wilde dieren waartegen maar ��n ding helpt: omleggen! Maar uiteraard niet dan na allerlei principi�le discussies.

Ik heb er bijzonder van genoten. Want behalve een soort sociologisch tractaat is het boek vooral een meeslepend verhaal met een paar onvergetelijke hoofdpersonen. Je krijgt een fantastisch tijdsbeeld met veel humor en sprankelend geschreven.
In die mening sta ik overigens niet alleen. T.C. Boyle (die tot voor kort schreef als T. Coraghessan Boyle) wordt in de pers vergeleken met Dickens en Irving, terwijl Salman Rushdie opmerkt: 'Zijn werk borrelt van leven, taal, komedie, energie en andere rariteiten.'

Ik zou zeggen: trek zelf uw conclusies, maar de boekwinkel is om de hoek en 445 pagina's leesplezier heb je zo gescoord.

PS
Waarom een uitgever een boek dat in het Engels 'Drop City' heet vertaalt als 'Verloren nachten' is mij een volkomen raadsel.

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ