Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

18-07-2003: CARTER KLOPT DE DUIVEL - Glen David GoldCarter klopt de duivel

Ik zal jullie niet langer in spanning houden, het is...

�Carter Klopt de Duivel� - Glen David Gold - 2002

Een zinsbegoochelende roman over magie en geschiedenis, in de traditie van Michael Chabon en Jonathan Franzen (auteur van �De Correcties�)

�Carter stond nu twee weken in het Curran-theater met zijn avond vol magie. Elke voorstelling eindigde op dezelfde manier: hij legde een schijnbaar onoverwinnelijk stel kaarten neer, dat de Duivel, door vals te spelen, steeds wist te overtroeven. Dan stond Carter op, waarbij zijn stoel omviel, en zei dat het uit was met dit beschaafde herenpartijtje, dat de Dherenpartijtje, dat de Duivel allesbehalve een heer was, waarop hij de Duivel met zijn kromzwaard dreigde. Vervolgens klom de Duivel in een touw, dat zich als een liftkabel afrolde, de nok in, waar het publiek hem niet kon zien. Een paar tellen later toverde Carter, met zijn zwaard tussen de tanden geklemd, zijn eigen touw te voorschijn en ging hem achterna. En dan, onder begeleiding van gekrijs en gekreun uit de coulissen, liet Carter zeer aanschouwelijk en bloederig aan het publiek zien wat het betekende om de Duivel werkelijk te verslaan. Het programmaboekje vermeldde dat er een verpleegster in de zaal aanwezig was voor het geval een toeschouwer onwel mocht worden van zijn wraakoefening.�

Het Amerika van de jaren twintig is in de ban van magie: niet alleen op het toneel en in theaters, maar ook in de techniek, de wetenschap en de vooruitgang. De jonge Charles Carter maakt een overdonderend debuut als goochelaar en weet zelfs de grote illusionist Houdini te imponeren. Al tijdens zijn leven wordt Carter, wiens passie voor magie uit wanhoop en eenzaamheid is geboren, een legende. De adembenemende show van Carter de Grote bevat stunts die in een vernuftig aangepast decor worden uitgevoerd voor een verwend publiek dat dacht alles al te hebben gezien. Avond aan avond voert hij zijn verbluffende acts op, de naar magie hongerende toeschouwers met open mond achterlatend. Maar niets in zijn loopbaan kon Carter voorbereiden op de voorstelling waarin niemand minder dan president Warren G. Harding een hoofdrol speelt. Met de grootste verdwijntruc uit zijn loopbaan zet Carter zijn reputatie - die hij met bloed, zweet en tranen heeft opgebouwd - op het spel.

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ