Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.
Braindad neemt tijdens Beldaran's vakantie de honneurs waar...

23-05-2003: Vatmaar - A.H.M. Scholtz

Wat te kiezen? Nu pas snap ik welk een zware last ons aller Beldaran wekelijks op zijn fr´┐Żle schouders torst. Er is zoveel! Pure fantasy? daar hebben de meeste van jullie meer verstand van dan ik. Een vergeten SF-klassieker? misschien zit niemand daar op te wachten. Iets literairs? dan krijg ik weer verwijten elitair te zijn. Of toch maar een spannend boek omdat het bijna juni -de maand van het spannende boek- is?
We zullen afspreken dat laatste doen we volgende week. Dit keer kies ik voor een boek dat ik op het moment overal in de ramsj zie liggen en dat het kopen meer dan waard is.

'Vatmaar' is het eerste boek van de Zuid-afrikaanse schrijver A.H.M. Scholtz. Het speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw en handelt over een kleine kleurlingen nederzetting, Vatmaar geheten, in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat de oorspronkelijke bewoners van dit land in de literatuur aan het woord komen en dat is wat mij betreft tamelijk onvergetelijk. Lang voor de apartheid werd ingevoerd was het leven van de oorspronkelijke bewoners al een hel. En dat is nog maar een understatement.
Wat het boek echter zo mooi maakt is dat al die ellende op een hele lichte manier verteld wordt. Ondanks hun dagelijkse portie wanhoop genieten de inwoners van Vatmaar van het leven en ze laten zich door niets uit het veld slaan. Het doet een beetje denken aan de verhalen die John Steinbeck schreef over Tortilla Flat en Cannery Row. Ook van die onvergetelijke levenslustige types.
Met andere woorden je krijgt een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis verpakt in heerlijke verhalen. Het kost op dit moment bijna niks en neem van me aan, ondanks de thematiek beslist geen zware kost. Ook niet te politiek of zo. Gewoon top-leesvoer!
(En voor alle beginnende fantasy-schrijvers op deze pagina's: Een boek als dit is ideaal documentatiemateriaal als je nog eens een onderdrukt volk nodig hebt. De Zuid-Afrikanen wisten wel hoe je zoiets aanpakte)

PS Als je toch bezig bent, koop dan ook meteen 'Afdraai' van dezelfde schrijver. Ligt ook in de ramsj en vertelt de geschiedenis van een blanke Zuid-Afrikaanse familie. Ook geen pretje, zeker niet als je van de ene op de andere dag als kleurling wordt geklassificeerd.

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ