Homepage: Naslag: Auteursregister: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


HABIEBI, Emile

Haifa, 1921-

Emile Habiebi werd in 1921 in Haifa geboren in een christelijke Arabische familie. Na een studie in Haifa en Akka kwam hij in de oliewinning terecht. In de jaren veertig werd hij nieuwslezer bij de Brits-Palestijnse omroep en begon hij met schrijven. Zijn eerste bundel novellen verscheen in 1043. In 1949 was hij een van de oprichters van de IsraŽlische Communistische Partij, die hij van 1052 tot 1972 vertegenwoordigde in de Knesset. Tot 1989 was hij redacteur van het Arabischtalige partijblad Al-Ittihaad. In 1990 ontving Habiebi de Palestijnse staatsprijs voor cultuur, in 1992 de IsraŽlische staatsprijs voor literatuur.
 

Bibliografie:

Romans

DE WONDERLIJKE LOTGEVALLEN VAN SAīIED DE PESSOPTIMIST
1993, Baarn: Ambo / Den Haag: Novib / Brussel: NCOS, 163pag., ISBN 90-263-1228-8
vert.van: Al-Waka'i al-gharieba fi ikhtifa Sa'ied Aboe an-Nahs al-Moetasja'il (1974), vert.uit het Arabisch: DjŻke Poppinga
omslag en typografie: Peter van Hugten
In de wonderbaarlijke lotgevallen van Sa'ied de Pessoptimist weerspiegelt zich in kort bestek het leven van heel de Palestijnse bevolking in IsraŽl. Via een aanbeveling van zijn vader wordt Sa'ied verklikker bij de IsraŽlische geheime dient en al stuntelend weet hij menig gevaar heelhuids te doorstaan.
Zijn onnozelheid is aanvankelijk een pantser tegen macht en willekeur van de autoriteiten, maar allengs komt ook hij in de knel van repressieve maatregelen tegen de Palestijnen - zozeer zelfs dat hij geen uitweg meer ziet en door buitenaardse wezens moet worden gered.
Habiebi maakt van Sa'id de klassieke antiheld, die argeloos in een onbegrijpelijke wereld staat en meent zijn omgeving te slim af te kunnen zijn. In de potsierlijke situaties waaron Sa'ied belandt, laat hij met humor, ironie en sarcasme de absurditeit van de Palestijnse werkelijkheid zien.

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ