Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan en Ezzulia wekelijks een leestip.

- Beldaran [16-06-2006]

Aangezien deze zomer de 2e grote Amerikaanse roman �De Bende van Anansi� van Neil Gaiman uitkomt, is het de hoogste tijd om zijn 1e grote Amerikaanse roman, die door hem zelf een reisverhaal genoemd wordt, nog eens onder de aandacht te brengen. Dit is Urban Fantasy op zijn best.

American Gods� � Neil Gaiman � �02

Shadow heeft drie jaar gezeten. Nu zijn tijd er bijna op zit krijgt hij steeds sterker het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Vlak voor zijn vrijlating krijgt hij verschrikkelijk nieuws. Maar zijn voorgevoel blijft�Verbijsterd gaat hij op weg naar huis. In het vliegtuig ontmoet hij de enigmatische Mr. Wednesday, die hem in dienst neemt. Samen ondernemen zij een louterende reis door het hart van de U.S.A.. Onderweg lossen ze het mysterie van een idyllisch dorpje op en ontmoeten ze bekend aandoende figuren die hun gevoel van naderend onheil delen. Om hen heen dreigt een storm van bovennatuurlijke en epische omvang los te barsten. En Shadow wordt ook nog eens achtervolgd door iemand met wie hij op de een of andere manier vrede moet zien te sluiten.

�De auto hoestte een paar keer voordat hij startte. Shadow ging de weg weer op en vervolgde zijn weg naar het zuiden. �Heb je ooit iets gelezen van een zekere Herodotus?� vroeg hij. �Jezus. Wat?� �Herodotus. Heb jij ooit zijn Histori�n gelezen?� �Weet je,� zei ze dromerig, �ik begrijp het niet. Ik begrijp niet wat je zegt. Ik begrijp niets van de woorden die je gebruikt. Het ene moment ben je een grote domme kerel, het volgende moment kun je mijn gedachten lezen, en dan hebben we het opeens weer over Herodotus. Nou, nee. Ik heb Herodotus niet gelezen. Ik heb van hem gehoord. Misschien op de radio, op NPR of zo. Is hij niet die ze de vader van leugens noemen?� �Dat was toch de duivel?� �Ja, die ook. Maar ze hadden het over Herodotus die zei dat er reuzenmieren waren, en griffioenen die goudmijnen bewaakten, en dat hij dat allemaal had verzonnen.� �Ik geloof van niet. Hij schreef wat hem was verteld. Hij heeft die verhalen opgeschreven. En meestal zijn het goede verhalen. Veel vreemde kleine detais: bijvoorbeeld, wist jij dat als in Egypte een erg mooi meisje of de vrouw van een belangrijk persoon of zo overleed, ze drie dagen wachtten voor ze haar lieten balsemen? Ze lieten haar lichaam eerst in de hitte bederven.� �Waarom? O, wacht even. Ja, ik geloof dat ik weet waarom. O, dat is walgelijk.�

Zie ook http://holycow.com/dreaming/ 

American Gods / Neil Gaiman

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ