Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Braindad [12-9-2003]

De ad-interim boekentip is ditmaal een tikje elitair, in die zin dat-ie alleen toegankelijk voor lezers van de engelse taal. Ik heb Beldaran indachtig ditmaal gekozen voor een wat ouder werk:

Time enough for love - Robert A. Heinlein (1974)

Het boek is helaas nooit in het Nederlands vertaald, terwijl het in mijn ogen toch tot het beste werk van de oude meester behoort.

(Voor de jongere lezers: Heinlein was een van de grondleggers van de science fiction. Nummer 1 van Meulenhoff's sf-reeks was bijvoorbeeld 'Verdwaald tussen de sterren' van RA Heinlein. Veel van zijn werk is vertaald met als hoogtepunt de onverbiddelijke klassieker 'Vreemdeling in een vreemd land' (lees dat boek!). Ook is bijvoorbeeld Paul Verhoeven's 'Starship Troopers' gebaseerd op het destijds al omstreden gelijknamige boek van Heinlein)

'Time enough for love' vertelt het verhaal van Lazarus Long, met zijn 2000 jaar op dat moment de oudste man ter wereld. Long is het leven zat. Hij duikt onder op de planeet Tellus Secundus en is van plan daar te sterven. Zover komt het echter niet. Zijn nazaten (dat zijn er na 2000 jaar nogal wat) sporen hem op en terwijl ze naarstig op zoek naar een nieuwe uitdaging voor de oude man weten ze zijn leven te rekken door hem zijn levensverhaal te laten vertellen. In die zin is het boek dus een raamvertelling. Het bevat een aantal onvergetelijke korte verhalen die samen het leven van Lazarus Long vormen. Want denk je eens in. Als je zo lang leeft dan blijf je niet steken in ��n carri�re. Dan heb je er honderd. 2000 jaar bij dezelfde partner is ook (voor beide partijen) tamelijk veel gevraagd. En uiteraard blijf je ook niet al die tijd rustig in je geboortedorp wonen. Kortom het boek beslaat niet ��n leven, maar de vele 'levens' �n liefdes (titel) van Lazarus Long.
Klassieke sf met alles wat het genre zo boeiend maakt. En voor de sf-haters: Heinlein is geen schrijver van 'harde' science fiction. Weinig wetenschap en sterrenkunde. Heinlein is meer ge�nteresseerd in een weldoordachte toekomstige wereld en een goed verteld verhaal. Het zijn vooral de gewone 'menselijke' thema's die aan bod komen. Het verhaal waarin hij als 'onsterfelijke' afscheid moet nemen van zijn sterfelijke vrouw is werkelijk tot tranen roerend.

Midden in het boek vind je als bonus een hoofdstuk vol 'wijsheden' die Lazarus tijdens zijn lange leven heeft opgedaan. Ik wil jullie het eerste aforisme daarvan zeker niet onthouden:

'Always store beer in a dark place'

Ik heb hier niets aan toe te voegen...


 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ