Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [18-04-2013]

Voor vandaag koos ik voor de recent verschenen derde thriller van Almar Otten, opnieuw met Lineke Tesinga. Net als zijn eerdere twee thillers ‘De Afstammeling’ en ‘Blauw Goud’ niet alleen knap geschreven maar ook spannend.

Jeugdzonde’ – Almar Otten – 2013

De evangelische tv-presentator Jan Kees Kreupel wordt ontvoerd. Lineke Tesinga kent hem van vroeger, toen hij leraar was op haar middelbare school. Houdt zijn ontvoering verband met het geheime, perverse boek dat destijds op school circuleerde? Het is nooit bekend geworden wie de schrijver ervan was. Kort daarna wordt een bekend rechts-orthodox politicus vermoord. En archiefstukken over de godloochenaar Spinoza blijken verdwenen. Is er een connectie? Wat voert de fanatieke Susanne van Bijler, Linekes oud-klasgenote, in haar schild? Alles wijst in de richting van een persoon die het gemunt heeft op zwaar christelijke gelovigen.

‘Donderdag 27 juli 1656

De twaalfjarige Jacob Saruk had nog nooit zoiets meegemaakt. De kapel was bijna helemaal donker. Het Enige licht was afkomstig van drie kaarsen op het altaar. Geen gewone kaarsen. Ze waren zwart. Jacob ging voor de vierde keer mee naar de synagoge. De afgelopen keren was het rustig geweest. Nu zaten er heel veel mensen en hing er een opgewonden, bijna dreigende sfeer. Jacob zocht onwillekeurig de nabijheid van zijn vader, Isaac Saruk. Zijn vader had verteld wat er ging gebeuren. De banvloek zou worden uitgesproken over Baruch de Spinoza. Jacob kende Baruch wel. Hij kwam wel eens bij het thuis en was altijd vriendelijk. Soms vertelde hij zelfs zomaar een grappig verhaal. Over een soldaat die struikelde over zijn lans en met zijn gezicht in de modder viel of een man die de weg kwijt was en steeds op het zelfde punt terugkwam. Op het moment dat de rabbijn vanuit het donker naar voren stapte verstomde het rumoer. Het werd zo stil dat Jacob zijn eigen ademhaling kon horen. De rabbijn schraapte zijn keel. ‘Volgens het besluit van de engelen en de uitspraak der heiligen verbannen, verstoten, verwensen en vervloeken wij Baruch d’Espinoza met toestemming van de gezegende God met al de vervloekingen die in het Boek van de Wet geschreven staan.’

Zie ook http://www.almarotten.com/

  

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ