Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [06-01-2012]

Voor vandaag koos ik voor een (eind) vorig jaar verschenen Urban Steampunk Fantasy, een zeer modern verhaal (het is wel even wennen, als je met lezen begint), gebaseerd met name op een beroemde klassieker, en de titel verraadt dat al enigszins, dat is “Alice in Wonderland’. Het is een mooi afgerond verhaal, hoewel het slot ruimte bied voor een vervolg.


Alice in Stoomland’ (eerste boek) – Francesco Dimitri – 2011

Ben, een jonge man uit het hedendaagse Londen, lijdt aan het Alice in Wonderland-syndroom, een werkelijk bestaande ziekte die zijn waarneming beïnvloedt en hallucinaties tot gevolg heeft. Hij verdient zijn brood met het lezen van manuscripten. Een anonieme auteur e-mailt hem een verhaal getiteld De avonturen van Alice in Stoomland. Het is het verhaal van Alice Liddell, een jonge antropologe die in een Victoriaans, steampunk Londen woont, waar geavanceerde machines op stoom werken. Alle uitlaatgassen die deze machines uitspuwen worden buiten Londen gedumpt achter een hoge muur, waar zich het Stoomland bevindt. De uitlaatgassen, die Stoomsel worden genoemd, vormen een dichte en zware mist. Het Stoomsel veroorzaakt lichaamsmutaties en heeft de levende wezens in Stoomland aangetast, zowel fysiek als mentaal. Alice verlaat de grote stad om de mutanten van Stoomland te onderzoeken.

‘Ik heb het over de verveling van de geest. Ik heb het over een niets-tedoen-hebben en een geen-zin-hebben-om-iets-te-doen, vermengd met de waarneming van het einde der tijden, van de dood die vroeg of laat zal komen, en van alle ellende van de wereld plus één, je eigen ellende. Weet je wat dat is? Heb je ooit avond na avond alleen doorgebracht, tot tranen toe verdrietig, zonder dat er echt een reden voor was? Heb je ooit de smaak van woede geproefd? Die in stilte aanzwelt en dan ineens wil ontploffen in een schreeuw… kortom, heb je ooit het gevoel gehad dat je je leven door de plee aan het spoelen was, en dat er iemand klaarstond om door te trekken? Alleen dan zul je kunnen begrijpen wat Alice ertoe bewoog, met haar negenentwintig jaar en een goede functie binnen het bedrijf, om uit een luchtballon te springen. Alice viel en glimlachte, aangeraakt door de vingers van het Stoomsel. De ballonvaarder, een oud mannetje met een vliegeniersbril nog groter dan zijn gezicht, leunde over de rand van de rieten mand en keek naar beneden. Hij schudde zijn hoofd. Hij had van alles en nog wat gezien. Niet voor niets bestuurde hij al luchtballonnen sinds zijn veertiende. Maar dit – ja, dit overtrof alles. Die gekke meid liet zich Stoomland binnenvallen – en wilde er ‘wat tijd doorbrengen’.

Alice in stoomland - Francesco Dimitri

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ