Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft op Ezzulia en Pure Fantasy wekelijks een leestip.

- Beldaran [30-03-2007]

De keuze voor vandaag is een avonturenroman, spannend en met goed neergezette sc�nes, geloofwaardige karakters, en met een wel zeer dramatische einde.

Noordtij� � Geert van der Kolk � 2005

Noordtij is een roman over een groots en spannend avontuur aan boord van het poolschip Gerrit de Veer. Het schip vertrekt in het voorjaar van 1882 vanuit Newfoundland naar het hoge Noorden voor een wetenschappelijke expeditie. De Nederlandse wetenschappers zijn goed voorbereid en worden vergezeld door lokale zeelui, onder wie een ijsloods en drie eskimo�s met hondensleden. De reis gaat naar Ellesmere, een onherbergzaam gebied tussen Groenland en de noordpool. De bemanning, geleid door de geograaf dr. Rutgers Matthes, biedt het hoofd aan stormen op zee, ijsbergen, beren en verblindende sneeuwjacht. Ondanks hun moed worden ze bijna door de wildernis en het onverbiddelijke klimaat overweldigd. Als de Gerrit de Veer dreigt vast te vriezen in het pakijs ontstaan er conflicten tussen de leden van de expeditie en de zeelui, en ze beseffen dat het grootste gevaar niet schuilt in de natuur, maar in hun eigen menselijke tekortkomingen. Als de poolnacht invalt leiden wantrouwen, demoralisatie en tragische fouten tot de schokkende ontknoping.

�Het zeil!� riep hij. �All hands!� Het grootzeil was gescheurd. De losse stukken canvas klapperde wild en de gaffel sloeg met een oorverdovende dreun tegen de ra van het topzeil. De Gerrit de Veer schudde en sidderde en richtte zich langzaam op. Ankersmit greep de schoot en haalde hem hand over hand op tot hij de giek op het dek had. Luitenant Lamie en de matrozen kwamen aan dek en doken blindelings in het rondvliegende zeildoek. Ze trokken het langs de mast omlaag en bonden het vast. Kapitein IJzerman probeerde de Gerrit de Veer in de wind te houden, maar zonder grootzeil kon hij niet voorkomen dat het schip afviel, dwars op de golven kwam te liggen en zo heen en weer rolde dat de mannen op het dek tegen het gangboord werden gesmeten. Ankersmit probeerde de rondzwaaiende gaffel vast te zetten, verloor zijn evenwicht en sloeg met zijn schouder tegen de mast en zijn hoofd tegen de bronzen lier. Toen was er plotseling stoom. De Gerrit de Veer schudde en trilde even toen de motor aansloeg, en zij draaide haar boeg naar de golven.�

Zie ook http://homepage.mac.com/geertvanderkolk/structure/homenederlands.html


 

Noordtij / Geert van der Kolk

 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ