Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan en Ezzulia wekelijks een leestip.

- Beldaran [08-09-2006]

Voor vandaag een debuut, een fascinerende kroniek over drie vrouwen wier leven onlosmakelijk met elkaar worden verbonden door het lot. Een indrukwekkend epos, ge�nspireerd op de Noorse saga�s, over liefde, haat en wraak tegen de achtergrond van een stervende cultuur en de geboorte van een nieuw tijdperk.

'Bibrau het Vikingkind' � Judith Lindbergh - 2006

In het jaar 985 na Chr. Reist de mooie slavin Katla met haar meester Einar en zijn huishouden per schip vanuit IJsland naar het tot dan toe onbewoonde Groenland. Aan boord trekt ze de aandacht van twee heel verschillende mannen. De een zal haar voor altijd beschadigen, terwijl de ander zijn leven lang zal proberen dit goed te maken. In groenland wordt ze opgenomen in het huishouden van de zieneres Thorbjorg, en in dit ruige achterland, met de vreemde profetes aan haar zijde bevalt Katla van een dochter. De alom gerespecteerde maar ook gevreesde Zienares Thorbjorg vaart mee naar Groenland om voor de zoveelste keer een nieuw thuis te zoeken. Wanneer Katla onherstelbaar verminkt lijkt, biedt Thorbjorg aan voor haar te zorgen Met het kind dat in Katla groeit heeft ze grootse plannen. Maar de krachten van het meisje zullen nog vele malen sterker blijken dan Thorbjorg ooit had kunnen vermoeden. Katla�s dochter, Bibrau, wordt geboren uit een brute verkrachting. Haar moeder weigert vanaf het allereerste moment van haar te houden, maar Thorbjorg ontdekt speciale gaven in Bibraui, neemt het meisje onder haar hoede en leert haar volgens de oude heidense wijze om te genezen en voorspellingen te doen. Helaas zal Bibrau haar wijsheid en macht maar voor ��n ding gebruiken: eigen gewin.

�We varen langs heel veel eilanden, en schieten dan de monding van een breed fjord in. Voor ons langs leunt Eirik de Rode over de ruwe reling van zijn knarr. Grommend slingert hij de zware stijlen van zijn hoge zetel overboord � houten balken besneden met taferelen van Thor terwijl die de Midgardslang bedwingt. Ze vliegen hard door de lucht, zelfs terwijl ze ronddraaien en neervallen. Eerst plonzen ze in het water en dansen dan op de golven voor ons, terwijl we allemaal als uit ��n mond roepen: �leid ons voorwaarts, Thor! Naar ons nieuwe land, en altijd waar u ons kunt zien!� Op deze plek waar deze balken zullen stranden, zal Eirik zijn boerderij bouwen, ergens langs dit uitgestrekte en glooiende stuk land � Eiriksfjord � dat nu al zijn naam draagt. �Er is geen groener plek in heel Groenland!� roept hij luid uit, en ja, hij heeft er recht op. Hij was degene die hier het eerst kwam, verbannen en alleen om deze kust in ogenschouw te nemen en er aanspraak op te maken.�
  

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ