Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

- Beldaran [26-9-2003]
Voor deze week, heb ik ��n van de vakantie boeken gekozen, geen Fantasie maar wel fantastisch, en het is�

Kalki� � Gore Vidal � 1981

Een Amerikaanse Vi�tnam-veteraan, expert op het gebied van de chemisch-biologische oorlogvoering, beweert Kalki te zijn, de tiende en laatste re�ncarnatie van de god Visjnoe. Hij voorspelt het naderende einde van de wereld (of probeert hij dat juist te veroorzaken?) en laat weten dat wie nu niet direct voor zijn zielenheil zorgt, voor eeuwig verloren zal zijn. Van heinde en ver komen discipelen naar zijn tempel in Nepal om van daaruit hun zendelingswerk te verrichten (of leiden ze van daaruit een internationale drugshandel?). Een Amerikaans blad stuurt een journaliste naar Nepal voor enkele interviews met Kalki. Zij is niet alleen journaliste, maar tevens de beste piloot ter wereld.

Andere hoofdpersonen in het verhaal zijn Kalki�s vrouw (een schoonheid), een handelaar in verdovende middelen, een wetenschappelijk genie (ook een vrouw) en een eveneens vrouwelijk tv-personage, zeer populair, zeer aan de drank en zeer aan de seks.

Het boek is vol van valse sporen en dubbele bodems; religieus fanatisme benevelt intelligente mensen; eschatologische zielzuiveringen mislukken door de dommekracht van slechte gewoonten en de stoerheid van vastgeroeste karakterfouten.

Kalki is een grappige, knappe en somtijds bijtende roman die getuigt van een werkelijk fabelachtige verbeeldingskracht.
 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ