Homepage: Nieuws: Beldaran's Leestips

 

Beldaran's Leestips

Beldaran geeft in FantasyFan wekelijks een leestip.

04-04-2003: Hoe ver is Dunn? - Jaap Verduyn

Deze week gekozen in de "herkansing" voor een origineel Nederlands verhaal, wat met name de liefhebbers van de David Gemmell of Robert E. Howard zal aanspreken. En dan heb ik het over....

Hoe ver is Dunn? - Jaap Verduyn - 1984

1916: Midden in de mensenverslindende slag bij Verdun slingert een gigantische explosie de Vreeemdelingenlegionair Darryl Shields een andere dimensie binnen. Het Duitse gangenstelsel waar hij vallend in verdwijnt mondt uit in de vreemde wereld Irr, waar de vesting Dunn angstwekkende herinneringen oproept. Zijn Verdun en Dunn elkaars spiegelbeeld? Heeft Darryl Shields een dubbelganger? Wie is de geheimzinnige Loki? Alles houdt verband met alles. De slag bij Verdun speelt zich opnieuw af op Irr, waar flash-backs naar 1916 de verwarring nog vergroten. Uiteindelijk keert Shields terug naar Verdun, ruim zestig jaar na de slag. Daar, in een dramatische ontmoeting op de bovenbouw van fort Douaumont, betaalt hij een oude schuld en verkrijgt inzicht.

Verduyn projecteert, verstopt in woeste vechtscenes en onwereldse taferelen, een opmerkelijke levensvisie in deze roman: tijd bestaat niet, en van dimensie naar dimensie is maar een kleine stap. Verdun ligt slechts een ruime mensenleeftijd van ons af. Maar hoe ver - of hoe dichtbij - is Dunn?


 

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ